Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vrijwel geen allochtonen in top bedrijven'

27-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stropdas.jpg
In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zitten nauwelijks allochtonen. Dat meldde de Volkskrant vrijdag.
Afschaffen voorkeursbeleid
De krant bekeek aan de hand van deskundigen en eigen onderzoek bij 34 grote bedrijven wat de stand van zaken is, 10 jaar na het afschaffen van het voorkeursbeleid.
Vrouwen
De conclusie is dat terwijl de opmars van vrouwen door jarenlange campagnes en streefcijfers geleidelijk aan vaart begint te krijgen, het aandeel van allochtonen blijft steken op hooguit 2 procent.
Geen absolute cijfers
Harde cijfers over het aandeel van niet-westerse allochtonen in de top van het bedrijfsleven zijn er niet, aldus de krant. Dat komt doordat het bedrijven en organisaties wettelijk is verboden bij te houden hoeveel van hun werknemers een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond hebben. Maar de geraadpleegde deskundigen op het gebied van werving en selectie schatten dat 1 tot 2 procent van alle leidinggevende functies worden bezet door allochtonen. In het hogere management is het zelfs minder dan 1 procent.
Niet-westerse allochtonen
In Nederland zijn volgens CBS-cijfers 11,7 procent niet-westerse allochtonen. Hun aandeel in de beroepsbevolking is 9,6 procent.
Geen bewuste discriminatie
De deskundigen wijten de ondervertegenwoordiging van niet-westerse allochtonen in de top onder meer aan onkunde en onbegrip bij personeelsmanagers. Bewuste discriminatie zou geen rol spelen. Aan de andere kant schieten allochtonen geregeld tekort in hun presentatie.
Weinig aandacht
Uit het onderzoek blijkt verder dat maar 10 van de 34 van de onderzochte bedrijven actief werk maken van meer allochtonen in het hogere management.
ANP/Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!