Vrijmarkten veranderen in rommelmarkten
29-04-2010
• leestijd 2 minuten
De traditionele vrijmarkten en andere feestelijkheden in Amsterdam en Den Haag dreigen op Koninginnedag te eindigen in een rommeltje. In Amsterdam en Den Haag staken de gemeentelijke reinigingsdiensten. In Utrecht begint een soortgelijke staking aan het eind van 30 april. De gemeenteambtenaren in de drie grote steden strijden voor een betere cao en leggen daarom het werk neer. Ook parkeercontroleurs en andere toezichthouders staken.
Voor de bonden en actievoerders spande het er om. De gemeente Den Haag was naar de rechter gestapt om de driedaagse staking in de hofstad te voorkomen. De rechtbank oordeelde woensdag in het voordeel van de stakers. De gemeente Den Haag noemde de uitspraak ,,teleurstellend'' . Den Haag wil net zoals in Amsterdam een calamiteitenteam achter de hand hebben als de veiligheid in de stad in het geding komt.
De gemeente Amsterdam zag dinsdag af van een gang naar de rechter na overleg met de bonden. Die kortten hun aanvankelijke staking van een week in tot een dag. De gemeente Utrecht legde zich ook na overleg met de bonden neer bij de staking. Utrecht verwacht dat het op 1 mei nog rommelig zal zijn in de stad nu de straavegers om middernacht de bezem in de kast zetten. In Utrecht leggen op 6 en 7 mei ook de afvalinzamelaars het werk neer. Het huisvuil wordt die twee dagen niet opgehaald.
Den Haag was woensdag het decor van een ambtenarenprotest. Vier- tot vijfhonderd ambtenaren liepen in de ochtend achter een doodskist door Den Haag en maakten een tussenstop bij het kantoor van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daar hielden ze een minuut stilte en blies iemand de Last Post. De VNG voert de onderhandelingen namens de gemeenten. Burgemeester Jozias van Aartsen nam een petitie van de demonstranten in ontvangst. In de petitie vragen de ambtenaren een loonsverhoging van 1,5 procent.
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten verwacht dat het overleg met de vakbonden over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren binnenkort kan worden voortgezet. De VNG had de bonden eerder deze week uitgenodigd weer om de tafel te gaan zitten. De bonden vonden dat alleen zinvol, als de VNG bereid zou zijn op het gebied van de lonen ,,te bewegen''. Tot nu toe houdt de VNG vast aan de nullijn, terwijl de bonden een loonsverhoging willen op het niveau van de inflatie.
Bron: ANP