Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Huurders vrije sector laten massaal geld liggen

27 jan 2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4923 keer bekeken
  •  
portiekflat kozijnen 930x520
Tienduizenden huurders in de vrije sector laten geld liggen omdat ze er niet van op de hoogte zijn dat ze via de Huurcommissie een lagere huurprijs kunnen bedingen. Vorig jaar gingen slechts 113 huurders naar de Huurcommissie om hun huurprijs te laten toetsen, zo blijkt uit een analyse van uitspraken van de Huurcommissie door de Woonbond en Kassa.
Niet op de hoogte van de mogelijkheden
Bij ruim de helft van deze woningen werd de huur naar beneden bijgesteld. Gemiddeld met 278 euro. Uit een aanvullende enquête van Kassa en de Woonbond blijkt dat ruim 90 procent van het aantal respondenten niet op de hoogte is van de mogelijkheden van de Huurcommissie in de vrije sector. Nederland telt zo’n half miljoen huurwoningen in de vrije sector.
Eerste zes maanden huurprijs toetsen
Vrije sector huurders kunnen de eerste zes maanden na ondertekening van het huurcontract hun huurprijs laten toetsen. Als de huur na bijstelling onder de liberalisatiegrens (710,68 euro) uitkomt, is de woning een zogeheten gereguleerde, sociale sector woning geworden en kunnen huurders voor huurtoeslag in aanmerking komen. En ook de huurverhoging is aan strikte regels gebonden.
Als de huurprijs weliswaar te hoog blijkt te zijn maar boven de liberalisatiegrens uitkomt, blijft deze hetzelfde. In 24 van de uitspraken was dit het geval. "Dat is zuur voor de huurders. Want de huurprijs bleek bij deze bewoners tot ruim 800 euro te hoog op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) dat de Huurcommissie gebruikt om de huurprijs te toetsen”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. "Dit systeem werkt in de hand dat verhuurders ongelimiteerd torenhoge huren kunnen vragen."
Huurbescherming
De Woonbond pleit er daarom voor ook huurprijsbescherming in de vrije sector te introduceren door het WWS ook voor deze woningen te laten gelden. Ook zouden verhuurders verplicht moeten worden huurders te wijzen op de mogelijkheden van de Huurcommissie.
Vrije sector huurders zouden bovendien net zoals sociale huurders de mogelijkheid moeten hebben om de kwaliteit van het onderhoud van hun woning en de hoogte van de servicekosten te laten toetsen.
Wetsvoorstel
Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om de Huurcommissie te hervormen waarbij deze punten ook worden meegenomen. De Woonbond heeft in elk geval GroenLinks, de SP en de PvdA aan haar zijde. Of er een Kamermeerderheid voor deze voorstellen zijn, is nog niet duidelijk.
Huurprijscheck
De eerste zes maanden na aanvang van het huurcontract van een vrije sector huurwoning kun je in aanmerking komen voor huurverlaging via het Woningwaarderingsstelsel. Op basis daarvan zal de Huurcommissie je huurprijs controleren. Wil je ook weten of jouw huurprijs te hoog is? Maak dan zelf alvast een berekening. Dat kan hier .
Hulp van een huurteam
Voor gratis ondersteuning en informatie over procedures bij de Huurcommissie kun je in veel steden bij een huurteam terecht. De huurteams zijn deskundig op het gebied van huurprijzen, onderhoud, servicekosten en huurcontracten. Het  Juridisch Loket  kan je doorverwijzen. Zo zijn er huurteams in bijvoorbeeld:  UtrechtSchiedamAmsterdam, Leiden, Haarlem, Zaanstad en regioDen Haag  en  Hilversum .

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Ingrid
Ingrid14 apr 2019 - 19:32

Destijds zat ik in mijn kopstudie. Hiervoor moest ik mijn praktijk hadhaven en dus kvk en daarvoor dus een woonadres.Daar ik geen starter was op de woning en arbeids markt mocht ik niks.Kreeg ook niks qua woning.
Al met al zat er niks anders op dan vrije sector huren. Woningbouw hielp mij totaal niet. En de woning die ik via n makelaar huurde bleek te worden beheerd n criminele organisatie. 3 maanden werd t riool gesabborteerd. Ook kreeg ik de gemeente belasting na ontzegging  na berekend. De energie van jaren ervoor erbij. Maar n betaalbare oplossing? Nee..t was niet urgent genoeg. Paar jaar terug kregen mensen dezelfde woning goedkoper. Na n bezwaar en vraag kreeg ik totaal geen begrip. U heeft zelf getekend.Mijn praktijk aan huis gesitueerd ivm kosten. Mag sinds de wetwijziging ook niet meer verekend worden.
Dus ik had met mijn diploma op zak alles moeten opgeven en op straat gaan zitten wachten. Om wanneer ik woonruimte had gekregen mijn erkentheid van de diploma's opnieuw te behalen?
Wat is dit voor n wetgeving?Nl zorgt niet voor haar volk. Zo voel ik dit. 
Ik heb mij al 7 jaar staande gehouden, maar hoe.
En ziek zijn kan niet.Opgeven zonder aov betekent 80% bijstand.

Dus nu ga ik ook is zielig zijn. Wie kan mij helpen aan een goede baan. Of praktijk -woning. Zodat ik mij als professional kan blijven inzetten voor mijn klanten. 17 jaar in het vak.Mooie resencies.
Ik schaam mij niet. Leerde werkte was zuinig om te blijven bestaan. 
 Uiteraard liefste in mijn oude omgeving want ik mis mijn kids en ouders en alles waar ik destijds afstand van moest doen. 
Huren moeten gewoon normaal worden.Ook geen subsidies meer nodig. Is n levensbehoefte van elk mens en elke nederlander!

Jasper De la Cour
Jasper De la Cour28 jan 2018 - 19:55

De hele woningmarkt is een grote aanfluiting waarom in Breda heb je klik voor wonen zitten diversen woningstichtingen onder die bieden woningen aan bij inschrijvingen opgebouwd in de loop van de  jaren nu komt het regelmatig voor dat er een appartement wordt aangeboden en zijn er zomaar een 500 gegadigden voor een appartement dit slaat nergens op en als ze zeggen je mag 1/3 van je maand inkomen verwonen hoe kan dan rijmen dat de meeste huren tussen de € 600 en € 1100 liggen hoe ga je dit rijmen met een Aow en een pensioen inkomen  dat gaat hem niet worden denk blijf maar lekker slapen met 1 miljoen mensen onder de armoede grens 400.000 mensen bij de voedselbank ,en 600.000 mensen die de premie van hun ziekenkosten verzekering niet kunnen betalen ,en pensioenfondsen blijven korten terwijl het geld daar tegen de plinten omhoog klotst dat snap ik niet ik snap de Nederland Bv al helemaal niet meer .

holiday
holiday28 jan 2018 - 15:59

Huursubsidie is de boosdoener,
ten eerste is het niet normaal dat iemand met een uitkering in eenzelfde huis kan wonen als zijn buurman, dankzij de huursubsidie, terwijl zijn buurman de volle pond moet betalen en elke morgen vroeg zijn bed uit moet om te werken.
ten tweede heeft de huursubsidie de huurprijs dusdanig verhoogt, dat de huurprijzen veel te hoog zijn geworden.
ten derde was er een afspraak dat je een derde van je inkomen aan huur moest betalen, inmiddels is de huur van een huis zo duur geworden dat de meeste wel twee derde van hun inkomen aan huur kwijt zijn.
ten vierde is de huisjes melker de lachende derde, die verdiend goud geld met die oude woningen, dankzij de huursubsidie.

Kritiloos2!
Kritiloos2!28 jan 2018 - 8:27

het hele huursysteem is verziekt, dezelfde woningen doen bij koop nog niet de helft van de huurprijs, dat je niet kunt kopen ligt vaak op individueel vlak, ouderen in een huurwoning betalen nu voor sociale huurwoningen verhoging over verhoging, elke woonverbetering betaal je drie keer, dat houd in dat woningen tussen 35 en 50% te hoog in normale huur liggen. De melkkoe voor beleggers.

Anonymous
Anonymous27 jan 2018 - 20:06

Niet alleen dit is een probleem, het krijgen van een vrije sector woning is ook een probleem, wij staan 25 jaar ingeschreven bij de woonservice, betaalde we 35€ per 5 jaar voor, maar nu we meer zijn gaan verdienen moeten we reageren op vrije sector woningen en zijn al je rechten verdwenen. Als je al uitgenodigd wordt ben je met nog 14 andere kandidaten na de bezichtiging ga je denk ik in de hoge hoed, en als je geluk heb ben jij diegene die de woning krijgt.