Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrije huursector verder onder druk

14-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
huis 1127

In de huurwoningmarkt zijn de prijzen per vierkante meter opnieuw gestegen in vrijwel alle regio's. In enkele regio's zijn de prijzen juist gedaald. Dit blijkt uit cijfers van Vastgoed Management Nederland (VGM NL) en de  Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). 

VGM NL en NVM openbaren vier keer per jaar cijfers over de veranderingen in de vrije sector van de huurwoningmarkt. Daarin wordt ook gekeken naar overige ontwikkelingen die relevant zijn voor de huurwoningmarkt, waaronder doorstroming en betaalbaarheid. 

Stijging prijs per vierkante meter

Uit de cijfers van het derde kwartaal 2021 blijkt dat de gemiddelde prijzen van huurwoonhuizen en huurappartementen in de vrije sector zijn gestegen. Hierbij worden de prijzen per vierkante meter berekend. Het blijkt dat huurwoonhuizen een gemiddelde prijsstijging van 5,8 procent hebben gezien, ten opzichte van vorig jaar. De prijs van een huurappartement is gestegen met gemiddeld 4,5 procent. 

Prijzen stijgen niet overal

Er is een opvallende trend te zien: in de driehoek Amsterdam, Amstelveen en Haarlem en in de regio Utrecht/ Amersfoort is, net als in het vorige kwartaal, een daling te zien in de prijzen. 

Toch geven VGM NL en NVM aan dat het een zorgelijke ontwikkeling is dat het aantal transacties afneemt. Het aantal transacties steeg jarenlang, maar is nu voor het tweede kwartaal oprij afgenomen. 

Betaalbaarheid steeds vaker een probleem

NVM-voorzitter Onno Hoes deelt de zorg: “Niet alleen het aantal transacties en het aanbod nemen af, ook de betaalbaarheid wordt steeds vaker een probleem.” Ook benoemt Hoes dat de stijgende energielasten op de markt drukken, omdat mensen in de vrije huursector niet kunnen profiteren van een laag rentepercentage of een stijgende woningwaarde, terwijl woningeigenaren daar wél van kunnen profiteren.

Overregulering overheid speelt rol

Volgens VGM NL-voorzitter Sander Groot, is onder andere de overregulering van de overheid een verklaring voor de oplopende spanning in de vrije huursector. De groot benoemt daarbij: “VGM NL pleit voor het stimuleren van investeringen zodat lange-termijn investeerders de markt goed kunnen bereiken. Er zijn ruim voldoende middelen beschikbaar om de woningvoorraad huurwoningen flink aan te vullen, door nieuwe huurwoningen te bouwen en bestaande huurwoningen te verduurzamen en te renoveren.” 

Woonbehoeften veranderen

Verder zien VGM NL en NVM een verandering in de woonbehoeften van huurders. Zo speelt locatie een steeds belangrijkere rol. Mensen verkiezen steeds vaker om buiten de stad te wonen. Ook willen mensen meer ruimte vanwege het thuiswerken. 

Expats ook van invloed 

Tot slot benoemt de VGM NL-voorzitter dat de aantrekkende instroom van expats een aanvullende invloed zal vormen op de vrije sector van huurwoningen. Groot geeft daarbij aan dat die invloed vooral zichtbaar wordt in het volgende kwartaal.

Bron: NVM, VGM NL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!