Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vrije-uitloopeieren als scharreleieren verkocht

16-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
ei eieren 1127

Sinds 26 oktober zitten kippen verplicht binnen door de ophokplicht vanwege vogelgriep. Om die reden voldoen de vrije-uitloopkippen nu niet meer aan de criteria die gelden voor het predicaat ‘vrije uitloop’. Om hieraan te voldoen moeten kippen binnen 16 weken naar buiten. Die limiet is nu bereikt. Daarom worden vrije-uitloopeieren vanaf nu verkocht als scharreleieren.

Pluimveehouders zullen in veel gevallen minder geld krijgen voor hun eieren. Een groep organisaties (o.a. LTO Nederland/NOP en NVP) waarschuwden hier al over in januari. De sector drong de de minister van Landbouw er op aan de Europese regels dit jaar niet te laten gelden.

Stickers op eierdozen

Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Plus laten aan de NOS weten dat zij pluimveehouders nog steeds de vrije-uitloopprijs zullen betalen. Wel komen er stickers op de eierdozen om consumenten te informeren. De kosten om vrije-uitloopkippen te houden, zijn hoger dan die voor scharrelkippen.

Vaccineren pluimevee als oplossing

De Europese regelgeving over de ophokplicht zat de pluimveehouders dwars. Een uitzondering op de 16-weken termijn is noodzakelijk, vindt Kees de Jong (voorzitter LTO Nederland). De organisatie ziet op lange termijn een belangrijke oplossing door vaccinatie van pluimvee tegen vogelgriep. 

Bronnen: ANP/NOS

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!