Kassa

Vragenlijst voor zieke kinderen

  •  
10-03-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4554384.jpg
Jonge patiëntjes van de afdeling oncologie van het Nijmeegse Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) krijgen voortaan bij opname een vragenlijst die eventuele psychische of sociale problemen aan het licht moet brengen. Het Nijmeegse ziekenhuis is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat met zo'n vragenlijst werkt, aldus het UMC dinsdag.
De korte vragenlijst is bedoeld voor chronisch zieke kinderen. In de praktijk blijkt dat kinderen met een chronische ziekte op sociaal en psychisch gebied regelmatig een achterstand oplopen. De vragenlijst moet een eventuele achterstand in kaart brengen, zegt Chris Verhaak, hoofd medische psychologie van de jeugdafdeling.
Een computermodel bepaalt aan de hand van de antwoorden of extra aandacht nodig is. Verhaak: ,,Het is niet de bedoeling dat patiëntjes gelijk bij de psycholoog langsgaan. Behandeld artsen weten door de vragenlijst waar zij op moeten letten.''
De vragenlijst wordt voorgelegd aan patiënten van vier tot zestien jaar. Bij langdurige behandeling krijgen de kinderen de vragen meerdere keren voorgelegd om te zien of er progressie is geboekt. De methode wordt in de Verenigde Staten al lang met succes toegepast. Ook een proef in het Nijmeegse ziekenhuis was succesvol.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!