Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vraagtekens bij aanvullingen vrije keus zorg

17-06-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zorgverzekering-zorgkosten_52.jpg
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zet vraagtekens bij de voorgestelde aanvullingen van Kamerfracties op de wetgeving rondom de vrije keuze voor artsen en andere zorginstellingen. Dat maakte de belangenbehartiger dinsdag bekend.
Meer keuzevrijheid
ZN is voorstander van het aanpassen van de wet, om verzekerden meer keuzevrijheid te geven. De branchevereniging benadrukt echter dat de voorgenomen bezuinigingen van 400 miljoen euro in 2015 en structureel 600 miljoen euro niet worden gehaald als er, zoals voorgesteld, uitzonderingen worden gemaakt op de keuzevrijheid zoals in het geval van de wijkverpleging.
Woensdag en donderdag debatteert de Tweede Kamer over het kabinetsplan om de zorgverzekeringswet aan te passen en zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen. Minister Edith Schippers werd het daar onlangs al over eens met PvdA, VVD, D66, SGP en ChristenUnie.
Doorverwijzen
Door het akkoord kunnen patiënten zelf hun huisarts, tandarts, fysiotherapeut, verloskundige of wijkverpleegkundige blijven kiezen. Maar vanaf 2016 mogen verzekeraars bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen. In die nieuwe polis vergoedt de zorgverzekeraar alleen behandelingen van zorgverleners met wie hij een contract heeft. Mensen die een duurdere zorgpolis nemen, hebben daardoor meer keuzevrijheid. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!