Kassa

Vraag naar hypotheken fors gedaald door oplopende rente

03-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Hypotheek 1127

Veel minder mensen hebben in het derde kwartaal een hypotheek aangevraagd, nu de rentes voor die kredieten hard oplopen. Vooral naar het oversluiten van bestaande hypotheken was minder vraag, maar er waren ook minder huizenkopers die voor een hypotheek bij de bank aanklopten. Dat meldt De Hypotheker.

Het totale aantal aanvragen daalde met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er kwamen bij kredietverstrekkers driekwart minder verzoeken binnen om een hypotheek over te sluiten, en het aantal aanvragen van een nieuwe hypotheek daalde met 7 procent. De cijfers wijzen erop dat de huizenmarkt verder afkoelt. 

Mensen kunnen doorgaans minder geld lenen

Door de gestegen rentes kunnen mensen die een huis willen kopen doorgaans minder geld lenen. Dat is ook terug te zien in het gemiddelde hypotheekbedrag voor een woning. Dat lag in juli, augustus en september op 309.000 euro bij De Hypotheker. Een jaar eerder was dat nog 324.000 euro.

Lichte stijging te zien in aanvragen

Volgens commercieel directeur Menno Luiten steeg de vraag naar hypotheken aan het einde van het derde kwartaal wel weer, maar was dat niet genoeg om de forse afname in de voorgaande maanden teniet te doen. 

"In augustus bedroeg deze daling 15 procent en in september is het omslagpunt bereikt en zien we een lichte stijging van zo’n 3 procent. Dat is een positieve ontwikkeling."

Jonge huizenkopers vragen vaker hypotheek aan

Volgens De Hypotheker valt op dat jonge huizenkopers juist vaker een hypotheek aanvroegen voor de aankoop van een woning. Bij de groep woningkopers tot een leeftijd van 35 jaar steeg het aantal aanvragen met 13 procent. 

Daarnaast steeg het aantal aanvragen van een lening voor het verduurzamen van de woning met 9 procent. Dit is een veel minder sterke stijging dan in het tweede kwartaal, toen het aantal aanvragen van een verduurzamingshypotheek met bijna de helft toenam op jaarbasis. ANP.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!