Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vraag naar dure vliegtickets blijft achter

18-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig2_14.jpg
De vraag naar duurdere vliegtickets (business en first class) is afgelopen jaar iets achtergebleven bij de totale vraag. Dat blijkt uit cijfers die branchevereniging IATA woensdag heeft gepubliceerd.
Totaal schommelt
De vraag naar luxe stoelen, het segment waarmee luchtvaartmaatschappijen het leeuwendeel van hun winst behalen, groeide afgelopen jaar met 3,4 procent in vergelijking met een jaar eerder. In totaal steeg het aantal passagiers van luchtvaartmaatschappijen met 3,6 procent.
Het aandeel van het luxe segment vliegtickets op het totaal schommelt de afgelopen jaren rond de 6 procent, na een forse dip in 2009. Voor de crisis uitbrak in 2008 werd krap 7 procent van de vliegtickets in het duurdere segment verkocht.
Ondernemersvertrouwen
De groeiende vraag naar vliegtickets lag in de laatste zes maanden van het jaar beduidend lager dan in de eerste zes maanden. Volgens IATA weerspiegelt die ontwikkeling de afname van het ondernemersvertrouwen in die periode, onder meer doordat de economische omstandigheden in Europa en China verslechterde.
In Europa steeg het totaal aantal passagiers met 3,9 procent op jaarbasis. Dat was het gevolg van meer vluchten, meer bestemmingen en lagere prijzen. In het 'Verre Oosten' was de groei met 1,4 procent meer bescheiden.
Vooruitzichten positief
Volgens IATA zijn de vooruitzichten voor de luchtvaart over het algemeen positief. Een groeiversnelling lijkt volgens de brancheorganisatie op korte termijn evenwel onwaarschijnlijk. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!