Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vraag hulp bij het invullen van de belastingaangifte

21-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
195x90_geld2_09.jpg
De belastingaangifte blijft iets dat veel mensen lastig vinden. Daarom wordt er op allerlei plekken in het land hulp aangeboden. Onder andere vakbonden, gemeenten en belastingwinkels organiseren ieder op hun eigen manier HUBA: hulp bij belastingaangifte.
Ouderenbond
Ben je lid van een ouderenbond? Dan kun je gebruik maken van de Belastingservice die de ANBO, PCOB en de Unie KBO gezamenlijk aanbieden. De vrijwilligers die helpen hebben een training gevolgd bij de Belastingdienst. Hulp van ouderenbonden kan aantrekkelijker zijn dan hulp van de Belastingdienst, omdat de bonden voor jouw belangen opkomen. Een ander voordeel van ouderenbonden is dat hulp bij je thuis kan komen. Je betaalt dan wel een kleine vergoeding, maar aanzienlijk minder dan bij een belastingadviseur.
Lokaal advies
Ook bij gemeenten kun je hulp vragen. Het verschilt per gemeente hoe die hulp geregeld is. Bij sommige gemeenten wordt er een maximuminkomen gehanteerd en komt dus niet iedereen in aanmerking voor hulp. Vaak zijn de mensen die helpen medewerkers van de Belastingdienst. De SP biedt ieder jaar gratis hulp aan bij de belastingaangifte. De hulp is lokaal georganiseerd. Dat heeft als gevolg dat het beleid verschilt. In de ene regio kun je als niet-lid om hulp vragen, in de andere regio is dat niet nodig.
Speciale situatie
Wanneer je een beperking hebt (wat voor een beperking dan ook) kun je terecht bij MEE. Deze organisatie is onder andere actief in Leiden, Den Haag en Delft.
Val je niet binnen één van deze doelgroepen? Dan zou je naar de belastingwinkel kunnen gaan. Belastingwinkels zitten in de meeste grote steden en zijn gratis. Ze zijn bedoeld voor mensen met een lager inkomen.
Professionele hulp
Zijn deze opties niks voor jou? Dan zou je een belastingadviseur kunnen inhuren. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een belastingadviseur geen garantie is voor een goede aangifte. Wil je toch een belastingadviseur inhuren? Hier geeft de bond tips over het uitkiezen van een goede adviseur. De Belastingdienst heeft een pagina opgericht om je te helpen met de Belastingdienst. Bij wie kun je precies terecht en waar moet je een machtigingscode aanvragen? Dat kun je allemaal hier vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!