NPO
Kassa

VPN anno 2022: dit moet je weten

11-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
8679 keer bekeken
  •  
internetoplichting 1127

Na twee jaar haast exclusief thuiswerken door corona en de schijnbaar onophoudelijke stroom aan Netflix-achtige streamservices, is een VPN haast cruciaal geworden voor de gemiddelde computer om een veilige verbinding met je werkomgeving te kunnen maken of om aanbod uit andere regio’s te kunnen zien. En hoewel we nu langzaam maar zeker naar het kantoor wederkeren, is een VPN voor jou thuis ook nog steeds erg belangrijk. Dit is waarom.

Een Virtual Private Network, ofwel een vitueel privénetwerk, is software die je internetverbinding versleutelt. Dat betekent dat websites en andere externe partijen geen (persoonlijke) gegevens meer kunnen afleiden van jouw échte IP-adres. Dit komt omdat de gegevens die over en weer gaan tussen je computer en de website via de VPN-server lopen. Websites krijgen dan niet jouw IP-adres, maar dat van de VPN-server te zien. Zo lijkt het alsof je de website bezoekt vanaf een andere locatie.

Een VPN is dus een extra laag beveiliging en privacy die als een soort van veilige en anonieme tunnel werkt zodat niemand jouw correspondentie kan onderscheppen. Dat is erg belangrijk, want uit cijfers van het CBS is gebleken dat de hoeveelheid cybercrime alleen maar toeneemt. Daarnaast is die toename ook nog eens in een stroomversnelling geraakt doordat er meer ‘online’ wordt gewerkt door de coronacrisis.

Streamen overal en over de hele wereld

Een VPN is ook handig om toegang te krijgen tot een heleboel content uit andere landen. Sommige content is bijvoorbeeld mogelijk niet beschikbaar in Nederland. Een VPN kan dit probleem oplossen. Omdat een VPN jouw IP-adres wijzigt, geven ze ook inhoud weer die niet beschikbaar is in jouw desbetreffende land. Denk aan bepaalde Youtube-video’s en het aanbod van sommige streamingdiensten.

Daarnaast is een VPN-verbinding niet alleen handig voor je computer. Je kunt ook gebruik maken van een VPN op je smartphone, en dat geldt ook voor jouw televisie, zolang het een smart tv betreft. De keuze is reuze, als het om VPN’s gaat. Als je van plan bent om content te streamen uit andere regio’s, is het belangrijk dat je de juiste uitzoekt. Let bij het kiezen vooral op de mogelijkheden voor smartphones. Deze informatie kan je terugvinden op de website van de VPN-dienst. De bekendste diensten, zoals ExpressVPN, NordVPN of Surfshark hebben apps voor Android, iOS en soms zelfs voor Android TV.

Bron: WinmagPro, Techpulse, Findstack

Meer over:

, , ,
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Patty schmidt
Patty schmidt16 mrt. 2022 - 13:52

Bij wordt alles gestreamed behalve Heel Holland Bakt.

capenn65
capenn6516 mrt. 2022 - 11:19

Als het over veiligheid gaat, wijs ik altijd opLinux (Ubuntu ( Mandela en Tutu)). Gratis, eenvoudiger in gebruik en bewezen veiliger. En eindeloos te gebruiken op oudere computers! Echt iets voor een sociale club als de VARA, of vergis ik me daar in. ‘n Probleem is, dat Linux niet in de winkel te koop is, maar dat je het zelf moet downloaden en installeren, in tegenstelling tot Windows van de grootverdiener Microsoft en de baas Gates. Bij de komst van Windows 11 moeten weer heel veel mensen een nieuwe computer kopen, terwijl ze met Linux nog jaren vooruit zouden kunnen. Asociaal dus. Nog iets over veiligheid, Google op onderhoud Windows en Onderhoud Linux en kijk naar het verschil. Windows heeft altijd problemen en lekken, Linux. Daarom is Linux ook veel beter voor het klimaat, omdat er geen hele industrie voor onderhoud nodig is. Laten we stoppen met het steunen van de zakkenvullers en ons aansluiten bij de mensen die voor elkaar klaar staan. Wie Linux geïnstalleerd wil hebben, ik kan het voor je doen. Groeten, Cees Pennings

AldyHeron
AldyHeron16 mrt. 2022 - 11:05

Hier wordt VPN voor thuiswerken op één hoop gegooid met een commerciële VPN-verbinding, die je IP-adres verbergt. Echter, dit zijn volledig andere VPN-verbindingen en zijn niet door elkaar te gebruiken. Voor thuiswerken wordt een VPN-verbinding opgezet met je bedrijf en lijkt het alsof je op kantoor zit met een rechtstreekse verbinding. Een tunnel rechtstreeks met je kantoor, terwijl een verbinding om je IP-adres te verbergen een verbinding maakt met de VPN-provider. Het lijkt op elkaar, ze heten hetzelfde, maar ze werken totaal anders.

djfox741
djfox74111 mrt. 2022 - 10:39

Ook is het van belang als je een VPN dienst gaat uitzoeken, of de bewuste VPN bedrijf een LOG bijhoud, ik heb zo'n VPN waar er dus geen LOG's worden gemaakt. Dat is namelijk ook handig dat als je 1X eens een filmpje of wat anders bekijkt, binnenhaald of wat dan ook, dat dan nooit terug te herleiden is naar jouw persoon doordat de LOG's dan opgevraagd kunnen worden etc. Zo zijn de bekenste VPN bedrijven die dat juist wel doen maar laten we wel zeggen dat als het gewoon gebruikt zoals hierboven is geschreven, dit niet van belang is. Dit toch ook maar even gezegd hebben.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!