Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vordering collectieve actie ING afgewezen

21-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
recht_07.jpg
Woensdag 18 mei deed de rechtbank Amsterdam uitspraak inzake de Toprekening–zaak. De rechtbank heeft de vordering van de Stichting Misrekening afgewezen. Die vordering behelsde dat de ING onrechtmatig zou hebben gehandeld omdat zij een oneerlijke handelspraktijk had verricht. Meer informatie over de start van deze rechtszaak vindt u hier .
Wet Oneerlijke handelspraktijken
Lucia Melcherts, de advocaat van Stichting Misrekening, heeft in de rechtszaak naar voren gebracht dat sprake is van een oneerlijke handelspraktijk omdat klanten feitelijk onjuiste en of misleidende informatie is verstrekt over de rente. In de brochure stond namelijk dat klanten na de actieperiode van een half jaar, waarin ze een rente kregen van 4,75%, een rente zouden ontvangen van 4%. Maar een rente van 4% heeft geen van de spaarders na de actieperiode ontvangen, want dit bleek een variabele rente te zijn….
Overwegingen van de rechtbank
De rechtbank is van mening dat de ING geen feitelijk onjuiste informatie heeft verstrekt. Wel vindt ze de informatie niet duidelijk maar daarmee is de informatie, aldus de rechtbank, niet misleidend en is geen sprake van een oneerlijke handelspraktijk. Daarnaast stelt de rechtbank dat klanten achteraf wel een handleiding en voorwaarden toegezonden kregen, waarin staat dat het een variabele rente betreft.
Opmerkelijke uitspraak
Lucia Melcherts vindt de uitspraak uitermate teleurstellend. Zo merkt zij op dat de (nieuwe) Wet Oneerlijke Handelspraktijken er juist is om de consumenten beter te beschermen tegen onjuiste, onvolledige informatie. En daar gaat de Rechtbank Amsterdam helemaal aan voorbij. En over het feit dat klanten naderhand wel een handleiding en voorwaarden kregen waarin gerept wordt over de variabele rente zegt zij juist dat het besluit om de Toprekening te openen gebaseerd is geweest op die onjuiste en onvolledige informatie. Het is opmerkelijk dat helemaal voorbij wordt gegaan aan het feit dat duizenden mensen zich op het verkeerde been gezet voelen door de onjuiste informatie. Dat is toch een schoolvoorbeeld van een oneerlijke handelspraktijk!
Vonnis
Het vonnis kunt u hier  nalezen.
Hoger beroep?
De Stichting Misrekening gaat zich beraden over een eventueel hoger beroep. Als u daarover geïnformeerd wilt worden adviseren wij u om de website van Teekens Karstens Advocaten  in de gaten te houden.
Als u bent ingelogd, kunt u hieronder meediscussiëren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!