Kassa

Voorzichtigheid geboden met abrikozenpitten

29-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
Abrikoos Pit 930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat mensen etiketten van producten moeten lezen, nu speciaal naar aanleiding van het RTL-nieuws dat Gert Arts (74) bijna stierf door het eten van veel te veel abrikozenpitten. Hij had de waarschuwing voor te veel pitten op het zakje niet gelezen. De NVWA waarschuwde tien jaar geleden al tegen de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.
Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde.

Abrikozenpitten niet meer tussen snacks

Genoemde producten kunnen veel cyanide (blauwzuur) afgeven, waardoor een teveel aan de pitjes en nootjes ineens levensgevaarlijk kan worden. Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.

Erica Kruiderijen haalt pitten uit schappen

De elf vestigingen tellende drogisterijketen Erica Kruiderijen heeft alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald, naar aanleiding van het verhaal van de man, Gert Arts. Hij had bij een Erica-winkel op het station in Eindhoven een zakje gekocht en meteen half leeggegeten. Hij belandde in het ziekenhuis, waar voor zijn leven werd gevreesd.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde vorig jaar ook voor de pitten. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

tenormin
tenormin1 jan. 2018 - 14:40

Denk dat mensen die voor euthanasie willen kiezen nu een "snoepje" hebben ontdekt waar ze (we)  niet van op de hoogte waren. Goede of slechte zaak om het op die manier in de publiciteit te hebben gebracht?

ridoboka
ridoboka30 dec. 2017 - 23:34

Een kopje appel -pitten is ook dodelijk, is allemaal op internet te vinden!!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!