Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vooruitzichten zzp'ers wat zonniger'

25-02-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zakenman_16.jpg
Zzp'ers kunnen dit jaar een lichte verbetering van hun inkomen verwachten, als gevolg van de aantrekkende economie. Dat heeft onderzoeksbureau Panteia becijferd in een dinsdag verschenen rapport, op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Herstel
Vorig jaar daalden de bruto-inkomsten van zelfstandigen volgens de onderzoekers nog met gemiddeld 0,5 procent. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van 2,75 procent. Daarmee komen de inkomsten bijna op hetzelfde niveau als voor de kredietcrisis in 2008.
Koopkracht
Ook de koopkracht van zzp'ers verbetert, aldus Panteia. Vorig jaar zorgde de inflatie er nog voor dat hun koopkracht met 3 procent terugliep. Panteia rekent voor dit jaar op een verbetering van 0,75 procent.
DGA's
De vooruitzichten voor directeuren-grootaandeelhouders (dga) zijn nog iets gunstiger dan die van zzp'ers. Hun bruto-inkomen daalde het afgelopen jaar met 0,5 procent en neemt dit jaar volgens Panteia 4 procent toe. Dat betekent een verbetering van de koopkracht van 2 procent, tegen een koopkrachtdaling van 3 procent vorig jaar.
De inkomsten van dga's nemen al sinds 2008 weer geleidelijk toe, becijferde Panteia. Zzp'ers beleefden tussen 2009 en 2011 een flink herstel, maar zagen hun inkomsten daarna weer iets afnemen. ANP

Meer over:

zzp, inkomen, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!