'Voortbestaan kleine verzekeraars onder druk'
16-06-2010
• leestijd 2 minuten
De Nederlandsche Bank (DNB) houdt ,,overdadig toezicht'' op onderlinge verzekeraars. Het voortbestaan van ongeveer honderd van deze kleine verzekeraars staat hierdoor ten onrechte onder druk. Dat vindt de Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen. Directeur Chris van Toor bevestigde woensdag berichtgeving hierover in het Financieele Dagblad.
Van Toor ziet dat kleine verzekeraars aan te veel eisen moeten voldoen. ,,DNB schrijft op 170 beleidsterreinen regels voor. Dat is vaak een overkill voor het weinige personeel.''
Daarnaast werkt de EU aan een nieuw stelsel van kapitaaleisen, Solvency 2 Basic, dat in 2012 in werking moet treden. DNB is met de federatie in gesprek of dit stelsel ook voor de onderlinge verzekeraars zou kunnen gelden. De federatie trekt nu aan de bel, omdat zij vreest dat dit stelsel een veel te zware wissel trekt op de bedrijfsvoering van kleine verzekeraars.
Onderlinge verzekeraars zijn verenigingen die het verzekeringsbedrijf ten behoeve van hun leden uitoefenen. In Nederland zijn ongeveer 220 van deze verzekeraars actief. Vaak bedienen zij een specifieke achterban, zoals kerken, schepen of agrarische risico's.
,,Onderlinge verzekeraars opereren zonder winstoogmerk. Het zijn gezonde maatschappijen, die in tegenstelling tot de grote instellingen zonder staatssteun door de crisis zijn gekomen.'' Van Toor is absoluut niet tegen toezicht van DNB, maar vindt het onterecht dat juist zijn branche zo zwaar getroffen wordt.
De Federatie van Onderlinge Verzekeringsmaatschappijen hoopt dat de politiek een stokje voor de zware regeldruk steekt. DNB zei in een reactie dat er inderdaad gesproken wordt over de nieuwe EU-regels. Verder wilde de toezichthouder niet ingaan op de inhoud van de kritiek.
Bron: ANP