Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!

VOLG ONS

Kassa

Voortaan gordels verplicht in stint

26 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuut
stint 930 520
Voor de zitplaatsen van de elektrische bolderkar stint worden veiligheidsgordels verplicht. Ook is er voortaan plaats voor maximaal acht passagiers. Verder moet het voertuig een extra rem krijgen.
De nieuwe veiligheidseisen gelden voor alle zogenoemde bijzondere bromfietsen, een categorie waar ook de stint onder valt. Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen neemt de maatregelen na een dodelijk ongeval met de stint vorig jaar in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Bromfietsen

Voor bestaande bijzondere bromfietsen verandert er voorlopig niets. Maar dat geldt niet voor de bestaande stints. Die mogen zonder aanpassingen niet meer de weg op.

Jaarlijkse check

Bij de nieuwe eisen zijn ook een jaarlijkse check en gerichte controles bij fabrikanten. De minister wil op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over de voorstellen, die als het aan haar ligt zo snel mogelijk daarna gaan gelden.
,,Met deze nieuwe eisen zetten we de veiligheid van bestuurders, passagiers en andere weggebruikers heel duidelijk op de eerste plek. De eisen aan fabrikanten zijn duidelijker en steviger, waarbij we nog steeds ruimte bieden voor nieuwe, innovatieve voertuigen'', aldus Van Nieuwenhuizen.

Verdere stappen

Voor verdere stappen wacht de minister onder meer nog op de uitkomsten van een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Van Nieuwenhuizen wil onder meer een verplicht rijbewijs voor bestuurders van een bijzondere bromfiets waarmee personen worden vervoerd. Ook kijkt ze naar een kentekenplicht. ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!