Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voorraad woningen met 77.000 gegroeid

26-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
467 keer bekeken
  •  
nieuwbouw huis 1127

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn er vorig jaar zo’n 77.000 woningen bijgekomen. Daarvan zijn 69.000 nieuwbouwwoningen. De overige woningen zijn ontstaan door verbouw van bestaande panden. De groei is wel minder dan het jaar daarvoor. 

Kabinet Rutte III had als doelstelling 75.000 woningen per jaar te bouwen, daarmee is die doelstelling gehaald. Het nieuwe kabinet heeft voor ogen om 100.000 woningen per jaar erbij te bouwen om de woningnood aan te pakken. 

Vergunningen als indicatie

Volgens het CBS is het aantal vergunningen dat wordt afgegeven een indicator voor het aantal woningen dat gebouwd wordt in de nabije toekomst. De gemiddelde tijd tussen vergunning en oplevering is zo’n twee jaar. In 2020 zijn volgens het CBS bijna 66.000 vergunningen afgegeven. 

Grootste groei in Zuid-Holland

Zuid-Holland zag de grootste groei qua aantal, zo’n 13.000 woningen. Naar verhouding steeg de woningvoorraad in Flevoland het hardst. In Friesland en Zeeland werden naar verhouding veel minder nieuwbouwwoningen gebouwd. 

Bron: CBS/ANP

Meer over:

woningen, cbs, nieuwbouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!