Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voornemen om af te vallen in 2019 weer mislukt

6 dec 2019
  •  
leestijd 2 minuten
vet lichaamsvet gezondheid 930
Ieder jaar weer staat 'afvallen' als goed voornemen hoog op het lijstje, maar ook in 2019 is dit goede voornemen bij veel mensen slechts een voornemen gebleven, blijkt uit onderzoek van Happy Weight.

Mislukte voornemens

Naast afvallen, is ook het stoppen met roken massaal mislukt in 2019, meldt Happy Weight. Zo'n zestig procent van de mensen die op 1 januari 2019 besloot te gaan stoppen met roken of afvallen, is hierin niet geslaagd. Daarnaast lukte het 55 procent niet om het voornemen eerder naar bed te gaan waar te maken. Enkele voornemens worden wel - met een kleine meerderheid van 53 procent - beter volgehouden. Het gaat om minder alcohol drinken en meer bewegen / sporten.

Vijftigers slechtst in volhouden

46 procent van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder besloot op 1 januari 2019 te gaan afvallen. Van deze groep waren dertigers het vaakst succesvol. 48 procent geeft in het onderzoek aan dat het gelukt is af te vallen. De groep waarbij het het minst ging, waren de vijftigers. Bijna zeventig procent gooide de handdoek voortijdig in de ring.
Stan van Eck, van Happy Weight, stelt dat door het onderzoek opnieuw wordt bevestigd dat goede voornemens niet werken. Hij stelt dat dit soort voornemens alleen worden bereikt door structurele verandering van gewoonten. Zonder concrete plannen en een helder doel zijn mensen vaak gedoemd om te mislukken.

Ouderen meer overgewicht

In 2018 had ruim vijftig procent van de volwassen Nederlanders overgewicht. Het ging vaker om mannen dan vrouwen. 53 procent van de mannen en 47 procent van de vrouwen heeft overgewicht. Bij obesitas is het tegengestelde aan de hand. Dit gaat op voor zo'n dertien procent van de mannen en zeventien procent van de vrouwen. Overgewicht komt zowel bij mannen en vrouwen vaker voor als de leeftijd stijgt. Waar 33 procent in de leeftijdscategorie 18-34 jaar overgewicht heeft, ligt dit percentage op 59 procent bij 65-plussers.
Bron: Happy Weight

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!