Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voorlopige aanslag primeur voor 500.000 mensen

15-01-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Belastingdienst_32.jpg
Deze weken krijgen ongeveer 500.000 mensen méér dan vorig jaar een te betalen voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Ze krijgen de brief voor het eerst omdat de fiscus dit jaar gebruiktmaakt van recentere gegevens, aldus een woordvoerder.
Verraste burgers
Tweede Kamerleden van de PVV en de PvdA stelden de brieven woensdag in de Kamer aan de orde, nadat ze mails hadden gekregen van verraste burgers. Ze willen opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.
'Rauw op het dak'
CDA en VVD wezen de collega's er echter op dat de brieven het gevolg zijn van het jongste belastingplan van Wiebes, waar de Kamer vorig najaar zelf mee instemde. Wel gaven ze toe dat veel mensen de brief ,,rauw op het dak'' is gevallen. Ze vinden dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over moet geven.
Meer duidelijkheid
Met de voorlopige aanslag voor 'nieuwe' mensen komt Wiebes ook tegemoet aan de wens van de Kamer om vooraf meer duidelijkheid te geven over de hoogte van het te betalen bedrag.
2 miljoen mensen
Volgens de Belastingdienst hebben de blauwe enveloppen bij de nieuwe ontvangers nog niet geleid tot veel meer belletjes naar de Belastingtelefoon. In totaal krijgen 2 miljoen mensen in deze periode een voorlopige aanslag over 2015. Wie moet betalen krijgt een korting als hij dat voor de 'deadline' in de brief doet. De meeste mensen krijgen via hun hypotheekrenteaftrek overigens geld terug. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!