Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voorlopig elk jaar tweemaal de klok verzetten

28 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wekker laptop 930x520
Het plan om volgend jaar een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok krijgt geen instemming van de EU-landen. De verplichte zomer- en wintertijdregeling wordt op zijn vroegst in april 2021 afgeschaft, valt op te maken uit een voortgangsrapport van tijdelijk EU-voorzitter Oostenrijk dat maandag wordt besproken in Brussel.
Over een conceptbesluit waardoor Europa voor het laatst op 28 maart 2021 gecoördineerd overgaat op zomertijd wordt dan volgens ingewijden nog niet gestemd. Bij overleg van de EU-transportministers bleek vorige maand al dat een aantal landen meer tijd nodig heeft. Sommige lidstaten willen er eigenlijk helemaal niet van af en die optie staat ook nog steeds open.

'Voor- en nadelen onduidelijk'

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) is kritisch over de onderbouwing van het voorstel van de Europese Commissie. Net als Oostenrijk vindt ook zij dat nog onvoldoende duidelijk is wat nu de voor- en nadelen zijn. ,,Het kabinet acht van belang dat maatschappelijke belangen zorgvuldig worden meegenomen in de nationale voorkeur en heeft hiervoor tijd en ruimte nodig’’, schrijft ze aan de Kamer.
In het oorspronkelijke voorstel zouden lidstaten zelf mogen beslissen of ze de zomer- of wintertijd gaan hanteren. Onder meer Nederland wil geen verschil met de omringende landen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

pieterwillem
pieterwillem25 okt 2019 - 18:17

Volgens het RIVM zou het beter zijn om de wintertijd vast in te stellen. Als dat bewezen is, waarom dan nog die discussie??

gypsyjoy
gypsyjoy28 nov 2018 - 21:13

Zelfs over zo'n "klein" besluit, is de EU niet bij machte te besluiten. Stelletje druiloren......

Jean Festraets.
Jean Festraets.28 nov 2018 - 15:14

Beste,Mijn gedacht in verband met de klok verzetten : 
Men moet nagaan, op basis van wat heeft men indertijd deze beslissing genomen? en of deze ja dan niet nog nuttig is te behouden of dient aangepast?.Indien het niet mogelijk zou zijn om landen apart te laten beslissen, dan moet men op basis van wat de meerderheid der mensen willen, die uitslag maar algemeen: verplicht maken. M.V.G: Jean.

endemion
endemion28 nov 2018 - 15:10

Tja klokken handmatig moeten bijstellen kan irritant zijn maja hoe lang zijn er al klokken op de markt die zichzelf instellen via zo'n exact radio signaal? Lang genoeg dat als je vandaag de dag nog een klok gebruikt die dat niet doet, dat je eigen keus is geweest en dus is dat iets waar men wat mij betreft niet echt over moet zeuren. Verder zie ik niet in wat je er mee opschiet wel of geen zomertijd.

harrybre
harrybre28 nov 2018 - 12:55

Huidige systeem bevalt MIJ uitstekend. 's zomers lager licht 's avonds, en 's winters redelijk op tijd 's morgens licht.Vergeet ook niet, dat NL, B en F sinds mei 1940 de "Duitse" Eur Mid Tijd hanteren ipv hun geografische GMT, dus we al permanent t.o.v. de zon een zomertijd hebben. De "kuif" van Spanje komt nota bene nog een tijdszone verder, dus 2 uur zomertijd permanent.

aresta
aresta28 nov 2018 - 12:24

Ik snap niet waar de mensen en een heel Europarlement zo over zeuren. Als zij in het vliegtuig stappen voor een verre vakantie hoor je ze ook niet met  soms wel een tijdsverschil van 1 tot 24 uur. Al dat geleuter over het wel of niet verzetten van de klok is pas zonde van de tijd en ons belastinggeld.

2 Reacties
Pjotr48
Pjotr4828 nov 2018 - 16:56

Voordat je een mening hebt: verdiep je even in de voor- en nadelen. De vergelijking met in een vliegtuig stappen slaat helemaal nergens op.

aresta
aresta28 nov 2018 - 17:18

Iedereen heeft een mening, daar hebben wij Pjotr48 niet voor nodig! Zeker ook last van je bioritme.