Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voorkom legionellabesmetting: draai kraan minuut open na vakantie

31 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
emmer 930 water
Wie terugkomt na een paar weken vakantie, moet alle kranen in het huis een minuut door laten lopen om zeker te zijn van vers drinkwater. Volgens waterbedrijf Vitens is er kans op bacteriegroei in de drinkwaterleidingen in huis als het buiten langere tijd 25 graden Celsius of warmer is.

Tip: vang water op

Vanwege de aanhoudende en oplopende droogte in Nederland mag drinkwater echter niet worden verspild. Drinkwaterbedrijven adviseren daarom om een emmer onder de kranen te zetten. Het opgevangen water is geschikt voor het begieten van de planten, aldus waterbedrijf Oasen.

Leidingen en douchekop

De mogelijk aanwezige legionellabacterie in de waterleidingen kan de ernstige luchtweginfectie veteranenziekte veroorzaken. Het is daarom zeker na deze zeer warme weken nodig alle leidingen door te spoelen en douchekoppen schoon te maken als de kranen meer dan een week niet zijn gebruikt.

Campagne

Oasen start deze week met een postercampagne op straat om mensen te herinneren aan het doorspoelen van waterleidingen. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar