Kassa

'Voorkom dat mensen alle pensioengeld ineens opnemen'

15-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld euros pensioen sparen
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) wil dat voorkomen wordt dat mensen in een keer alle pensioengeld kunnen opnemen. Daarmee bied je bescherming tegen het lager uitvallen van het latere pensioen, stelt de VCP.
In het Pensioenakkoord, dat 1 januari 2022 in werking moet treden, staan afspraken hierover. Daarin staat dat mensen maximaal 10 procent van hun opgebouwde pensioen in één keer mogen opnemen als zij met pensioen gaan. Over die afspraken was deze week een internetconsultatie waar VCP aan deelnam. De Vakcentrale voor Professionals komt op voor de belangen van hoger opgeleide en leidinggevende werknemers en telt circa 270.000 leden.

Pleidooi voor hulplijn

De branchevereniging pleit voor een hulplijn vanuit de overheid, zoals de Belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of een "andere onafhankelijke overheidsinstantie". Die kunnen helpen om in kaart kunnen brengen wat zomaar een deel van het pensioengeld opnemen voor iemand betekent.
De VCP waarschuwt onder meer voor de belasting die mensen moeten betalen over het geld zodra ze het opnemen. Ook lopen mensen het risico dat ze toeslagen mislopen omdat hun bruto-inkomen eenmalig hoger is. Voor pensioenuitvoerders is het volgens de organisatie "ondoenlijk" om voor elke deelnemer de gevolgen in kaart te brengen. Pensioenuitvoerders mogen verder ook geen advies geven, alleen informeren.
De VCP zou verder graag zien dat het percentage van 10 procent teruggeschroefd wordt naar 5 procent en alleen opgenomen kan worden op de dag dat iemand volledig met pensioen gaat. Pensioengeld opnemen mag ook niet gecombineerd worden met al bestaande pensioenregelingen, zoals het uitkeren van meer geld in de eerste jaren van het pensioen.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!