Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voordeel van lockdown: inbrekers minder actief

24-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
inbreker 1127

Een positieve keerzijde van de lockdown is dat inbrekers minder actief zijn. Verzekeraar Interpolis meldt een afname van 23 procent van het aantal inbraken, ten opzichte van een jaar geleden.

In totaal verwacht de verzekeraar dit jaar 22.500 inbraken, dat is een laagterecord. 

InbraakBarometer: grootste daling in Drenthe

De daling hangt samen met de coronalockdowns, omdat mensen daardoor meer thuis verblijven. In de maanden dat bijna alles dicht was, bleef het aantal woninginbraken laag. Vooral in Drenthe (-34 procent) en Flevoland (-33 procent) daalde het aantal inbraken hard. In Groningen (-6 procent), maar ook in Brabantse steden zoals Tilburg (+9 procent) en Den Bosch (-4 procent) daalde het aantal inbraken in 2021 niet zo hard of steeg het zelfs, blijkt uit de meest recente InbraakBarometer van Interpolis.

Opletten rond Kerstmis en oud en nieuw

In het najaar liep het aantal inbraken weer op, richting de traditionele eindejaarspiek. Maar door de nieuwe lockdown is die stijging in de afgelopen weken weer stilgevallen.

Toch worden nog steeds wekelijks meer dan 500 woninginbraken gepleegd, dus het blijft opletten als je van huis gaat, waarschuwt de verzekeraar. "En rond kerst en oud en nieuw zeker", zegt Mireille van den Boom, bij Interpolis verantwoordelijk voor de InbraakBarometer. "Dan is het aantal inbraken doorgaans drie keer zo hoog als in de rest van het jaar.

Door de lockdown blijven mensen mogelijk vaker thuis. Maar ook bij het vieren van feestdagen in kleine kring bij familie of vrienden zullen inbrekers hun kans schoon zien bij verlaten woningen." Laat daarom bijvoorbeeld de kerstboomverlichting branden, zet wat halfvolle glazen op tafel en laat de gordijnen open, tipt Van den Boom.

Voor komend jaar verwacht Interpolis dat het aantal inbraken niet meer zal dalen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Helen 66
Helen 6624 dec. 2021 - 13:03

Logisch, in de drugshandel valt veel meer te verdienen, als geldezel, als drugskoerier, als leeghaler van containers, als afvaldumper etc.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!