Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voorbeeldbrief aan minister Dekker over verhoging deurwaarderskosten

14-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
kassa nieuwsbrief 930
Er is ophef over het plan van minister Dekker (Rechtsbescherming) om de tarieven van gerechtsdeurwaarders te verhogen in de coronacrisis. Dekker laat tot ongenoegen van belangengroepen ook na het stelsel te hervormen, waardoor de prikkel om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van schuldenaren groter wordt.
Vind jij ook dat dit anders moet? Stuur dan ook een mail naar minister Dekker via s.dekker@minjenv.nl, met Kassa in de cc. Je kunt de brief van Amber hieronder kopiëren of er een eigen draai aan geven. Houd het wel netjes. 

Geachte heer Dekker/ Beste Sander,

Hoe is het mogelijk dat u mensen met schulden verder op kosten jaagt door de tarieven van gerechtsdeurwaarders te verhogen? U doet dit op basis van het zogenoemde Oskam-rapport, terwijl Bureau Financieel Toezicht (BFT) u al meerdere keren heeft gezegd dat ‘de onderbouwing in dit rapport onvoldoende is als basis voor (de hoogte van de) indexering, mede gezien in het licht van de schuldenproblematiek’.

Met andere woorden: dit rapport deugt niet. En de grondslag om de tarieven op deze wijze te verhogen ontbreekt.

Toch liet u gister aan het televisieprogramma Kassa weten het advies van het Oskam-rapport één op één over te nemen.

Ik kan dat niet begrijpen want ruim een jaar geleden adviseerde de toezichthouder u al aanvullend onderzoek te doen naar de hoogte van de vergoedingen van deurwaarders.

Ik vind het schandalig dat u hier kennelijk maling aan heeft. Uw ministerie heeft verschillende organisaties gevraagd te reageren op het ‘Besluit Herijking Schuldenaarstarieven’. En daaruit blijkt dat er grote zorgen zijn over het voornemen de deurwaarderstarieven te verhogen.

Zie ook: NRCDe TelegraafNOS, Kassa en SchuldInfo.

Diverse belangenorganisaties wijzen erop dat, door zo’n verhoging, de perverse prikkel van gerechtsdeurwaarders groter wordt om zoveel mogelijk geld te verdienen over de rug van schuldenaren. Zij zeggen dat het stelsel van marktwerking eerst op de schop moet, voordat wordt besloten de tarieven te verhogen.

Volgens de Landelijke Organisatie van Sociaal Raadslieden en de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet zouden deurwaarders voortaan een vaste vergoeding moeten ontvangen. De organisaties willen ook af van de no-cure-no pay afspraken waarbij deurwaarders alleen betaald krijgen als het lukt om schulden te innen. Het gevolg daarvan is volgens belangengroeperingen dat deurwaarders tot het gaatje gaan om geld te innen.

Begin eens met luisteren naar al deze organisaties, ga eerst echt goed onderzoek doen naar wat er misgaat in deze branche en breng mensen niet verder in de problemen door de tarieven midden in de coronacrisis te verhogen, terwijl een hausse aan schuldvragen wordt verwacht.

Dank bij voorbaat voor uw reactie.

Hoogachtend,

Amber Kortzorg

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!