Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Vooral dikke buik nadelig voor verloop coronabesmetting'

07-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
158 keer bekeken
  •  
dik buik vet 930
Het risico op een ongunstig verloop bij corona schuilt vooral in het hebben van een dikke buik. Dat stellen onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam.
Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico. Vet op de heupen maakt bijvoorbeeld maakt minder uit. "De plaats waar het vet zit is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker.

Buikomvang

Van Zelst volgde met collega 's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Daarbij werd gekeken naar omtrek van buik én heup. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen. Zij moesten zuurstof toegediend krijgen of opgenomen worden op de intensive care. Vervolgens werden vergelijkingen gemaakt met patiënten met een milder verloop van de coronabesmetting.
De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Dat overgewicht een rol speelt bij het verloop van deze ziekte, was al wel bekend.

De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!