Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Vooral dikke buik nadelig voor verloop coronabesmetting'

7 jan 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
dik buik vet 930
Het risico op een ongunstig verloop bij corona schuilt vooral in het hebben van een dikke buik. Dat stellen onderzoekers van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam.
Niet iedereen met overgewicht loopt extra risico. Vet op de heupen maakt bijvoorbeeld maakt minder uit. "De plaats waar het vet zit is belangrijk voor het risico op een ongunstig verloop bij Covid-19", aldus Cathelijne van Zelst, arts-onderzoeker.

Buikomvang

Van Zelst volgde met collega 's 86 patiënten met Covid-19 vanaf het moment dat ze op de spoedeisende hulp kwamen. Daarbij werd gekeken naar omtrek van buik én heup. Van deze groep kregen 31 patiënten ernstige problemen met hun longen. Zij moesten zuurstof toegediend krijgen of opgenomen worden op de intensive care. Vervolgens werden vergelijkingen gemaakt met patiënten met een milder verloop van de coronabesmetting.
De onderzoekers bekeken ook andere symptomen van een ongezonde levensstijl, zoals hoge bloeddruk en cholesterol, maar vooral de buikomvang levert volgens hen extra risico op bij Covid. Dat overgewicht een rol speelt bij het verloop van deze ziekte, was al wel bekend.

De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift BMJ Open Respiratory Research.
ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar