Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Voor het eerst minder smartphones verkocht'

23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
smartphone telefoon appen bellen 930
Het aantal verkochte smartphones is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. In de laatste drie maanden van vorig jaar gingen er wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank. Dat is 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Meerdere redenen daling

Het is de eerste daling sinds Gartner in 2004 begon met het bijhouden van de smartphoneverkoop. De onderzoekers zien twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Ze stappen minder gauw over op een vervangend toestel. Daarnaast aarzelen mensen die nu nog een 'dommere' telefoon gebruiken, waarmee ze alleen kunnen bellen en sms'en, en misschien iets meer. Ze vinden geen geschikte goedkope smartphones en kopen daarom liever een goede ouderwetse telefoon.

1,5 miljard smartphones

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Landgenoot Xiaomi verdubbelde zelfs bijna en stond vierde.
In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphones verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in 2016.
Android is verreweg het belangrijkste besturingssysteem. In 2017 draaide bijna 86 procent van alle verkochte smartphones op dat systeem. Android liep iets uit op iOS, het besturingssysteem van de iPhones. Op 14 procent van de smartphones zit iOS. ANP

Meer over:

smartphones, verkoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!