Kassa

Voor het eerst daling in vleesaanbiedingen sinds 2015

19-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1291 keer bekeken
  •  
vlees 1127

Voor het eerst sinds 2015 is het aantal vleesaanbiedingen gedaald, meldt Wakker Dier. Dit blijkt uit hun foldermonitor. In de eerste helft van 2021 behaalde het aantal vleesaanbiedingen nog een record. Nu is het aantal terug op niveau van 2020. 

Anne Hilhorst van Wakker Dier noemt de daling hoopvol: “Want de overconsumptie van vlees stoppen, kan alleen als supermarkten minder vlees in de uitverkoop zetten.”

Grootste daling bij Albert Heijn

Bij vrijwel alle supermarktketens daalde de aanbiedingen voor vlees en vleeswaren. Bij Albert Heijn was de grootste daling te zien. Het ging om -366 advertenties. Daarna volgden Hoogvliet en Dirk. Plus, Aldi en Vomar deden het juist slechter, bij hen steeg het aantal vleesaanbiedingen juist. 

Aanbiedingen vleesvervangers blijft gelijk

Het dalen van het aantal aanbiedingen is bij kip-, rund- en varkensvlees terug te vinden. Bij vleesvervangers bleef het aantal aanbiedingen zo goed als gelijk. “Het lijkt erop dat supermarkten vooral vlees uitkiezen om minder mee te stunten,” aldus Hilhorst.

Klimaatakkoord mogelijke reden daling

Mogelijkerwijs komt dit doordat ze het klimaatakkoord hebben ondertekend waarin staat dat we meer plantaardige eiwitten moeten eten in plaats van dierlijke. “Supermarkten kunnen deze belofte alleen waarmaken door deze vleesdaling snel voort te zetten,” zegt Hilhorst. “Dat is voor het klimaat én de dieren het beste."

Foldermonitor

Sinds 2015 houdt Wakker Dier het aantal vleesanbiedingen van supermarkten bij. Wakker Dier volgt hiervoor de grootste supermarktconcerns. 

Bron: Wakker Dier

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

IDMB
IDMB24 jul. 2022 - 20:19

In de ideale situatie zijn er helemaal geen vleesaanbiedingen meer, dus dit is goed nieuws. Nog beter zou zijn als de vleesprijs verdubbelt. Vegetarisch eten is de toekomst, vlees eten is iets waarvan steeds meer mensen snappen dat er alleen maar nadelen aan zitten.

Helen 66
Helen 6620 jul. 2022 - 10:27

De daling van vleesverkoop is NIET door de minder voorkomende aanbiedingen, maar 1) doordat de prijzen de pan uit rijzen en steeds minder mensen zich vlees kunnen veroorloven ( Rutte kan wel zijn biefstukje blijven prikken, want net 7% salarisverhoging geregeld voor zichzelf en zijn companen) en 2) doordat steeds minder vlees/minder keus in de schappen ligt en steeds meer vega producten.

1 Reactie
JannyBoe
JannyBoe23 jul. 2022 - 4:46

U verkondigt iets wat niet klopt. Zowel Wakker Dier als Centraal Bureau Levensmiddelenhandel zeggen dit over het dalende aantal vleesaanbiedingen: "In lijn met het klimaatakkoord zetten supermarkten in op het verhogen van het aandeel plantaardige eiwitten in het consumentendieet." Vlees duur? Hoe komt u daar nou bij?! Een kilo halfomhalfgehakt voor 3,98. Is dat duur? Nee. 'Mensen kunnen zich steeds minder vlees veroorloven' schrijft u. Is er dan een wet of regel waarin staat dat iedereen altijd maar elke dag recht heeft op een stuk vlees? Die is er niet. Dat elke dag vlees eten is een na-oorlogse gewoonte geworden die hedentendage ter discussie staat. Een keertje overslaan, een alternatief, is dat nou zo'n opoffering? Consumenten kiezen steeds vaker bewust voor (een keertje) geen vlees eten. Dat is een feit.

hermansmit
hermansmit20 jul. 2022 - 8:39

Op zich een mooi resultaat, belangrijker voor onze planeet is een daling van de vleesconsumptie. Ik zie bij restaurants nog een overdaad aan vlees op de menukaarten staan, zowel in Nederland als heel veel Europese landen. Vegetarisch is daar nog veelal een ondergeschoven kind. Weinig restaurants hebben een evenwicht in vlees en vegetarisch op het menu staan (of meer vega), terwijl het wel kan. In New York zit zelfs een 100% veganistisch 3 sterrenrestaurant. Een volwassene heeft genoeg aan 1 of hooguit 2 maal vlees per week van ca. 150 gram voor de voedingswaarde, zonder compensatie met ander eten. Dit heeft Wageningen eens berekend, een andere berekening wat onze planeet aan dieren aan kan leverde nagenoeg hetzelfde op. Er zijn nog veel stappen te zetten om een beter resultaat te bereiken, terwijl het vandaag al kan.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!