Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voor achterstanden CBR drastische maatregelen nodig

24-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1425 keer bekeken
  •  
930 x 520 cbr
Inmiddels kan de wachttijd voor een examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) oplopen tot twintig weken, meldt NOS. Om op deze wachttijden in te lopen, overweegt het CBR de minimumleeftijd voor praktijkexamens tijdelijk te verhogen van 17 naar 18 jaar.
Het CBR heeft dit plan om de lange wachttijden aan te pakken voorgelegd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Daarnaast overweegt het instituut om tijdelijk te stoppen met het aanbieden van faalangstexamens en tussentijdse toetsen. Het stopzetten van de tussentijdse toets zou 80.000 beschikbare plekken per jaar opleveren. Door de coronamaatregelen zijn er ruim 600.000 examens in te halen. Dit komt bovenop de 1,5 miljoen examens die het instituut jaarlijks afneemt. Hierdoor zijn de wachttijden voor kandidaten voor examens opgelopen tot wel twintig weken.
Met name voor auto-, motor- en bromfietsexamens lopen de wachttijden flink op. Het CBR meldt dat de helft van alle examenkandidaten minimaal twee pogingen nodig heeft voor het autopraktijkexamen. Om de drukte aan te kunnen, heeft het CBR gevraagd of gepensioneerde examinatoren om langer door te werken. Daarnaast wordt het zogeheten 'examinatorencorps' uitgebreid met 20 procent. Het CBR denkt dat al deze maatregelen nodig zijn als het de rijscholen niet lukt om eind mei de slagingspercentages op te krikken. Volgens het instituut kunnen rijscholen hun leerlingen beter voorbereiden voor ze opgaan voor het examen. 
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!