Kassa

Voor achterstanden CBR drastische maatregelen nodig

  •  
24-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1383 keer bekeken
  •  
930 x 520 cbr
Inmiddels kan de wachttijd voor een examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) oplopen tot twintig weken, meldt NOS. Om op deze wachttijden in te lopen, overweegt het CBR de minimumleeftijd voor praktijkexamens tijdelijk te verhogen van 17 naar 18 jaar.
Het CBR heeft dit plan om de lange wachttijden aan te pakken voorgelegd aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W). Daarnaast overweegt het instituut om tijdelijk te stoppen met het aanbieden van faalangstexamens en tussentijdse toetsen. Het stopzetten van de tussentijdse toets zou 80.000 beschikbare plekken per jaar opleveren. Door de coronamaatregelen zijn er ruim 600.000 examens in te halen. Dit komt bovenop de 1,5 miljoen examens die het instituut jaarlijks afneemt. Hierdoor zijn de wachttijden voor kandidaten voor examens opgelopen tot wel twintig weken.
Met name voor auto-, motor- en bromfietsexamens lopen de wachttijden flink op. Het CBR meldt dat de helft van alle examenkandidaten minimaal twee pogingen nodig heeft voor het autopraktijkexamen. Om de drukte aan te kunnen, heeft het CBR gevraagd of gepensioneerde examinatoren om langer door te werken. Daarnaast wordt het zogeheten 'examinatorencorps' uitgebreid met 20 procent. Het CBR denkt dat al deze maatregelen nodig zijn als het de rijscholen niet lukt om eind mei de slagingspercentages op te krikken. Volgens het instituut kunnen rijscholen hun leerlingen beter voorbereiden voor ze opgaan voor het examen. 
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

aharms
aharms24 mrt. 2021 - 16:26

Heel slecht plan. De TTT toets zou nog kunnen, door de wachttijden lukt het mij vaak niet die in te plannen. Maar leerlingen met faalangst mogen geen examen meer doen? (een groep die bij regulier examen juist meerdere keren gaat zakken) Mijn leerlingen zijn altijd klaar voor het examen, echter doet zenuwen soms rare dingen met een leerling. Leerlingen die dit vooraf al weten kunnen nu een faalangst examen doen en daarmee wordt de kans op slagen enorm vergroot. Ook de 2todrive leerlingen slagen sneller. En wat zeggen we tegen die leerlingen die al gelest hebben en hun theorie hebben gehaald?

keesera
keesera24 mrt. 2021 - 13:15

In hoeverre zijn deze intelligente beleidsmaatregelen nu op het conto te schrijven van ‘D66-whizkid’ Alexander Pechtold, die als baantjesjager nu ook tijd blijkt te hebben voor een nieuw TV-programma?

koekeloer
koekeloer24 mrt. 2021 - 12:36

Weer een organisatie met aan het hoofd een ex politicus zonder enige echte werkervaring. Gedoemd tot zulke gevolgen. Hoe bedenken ze het, 17 jarigen geen examen meer laten doen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!