Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Volkswagen moet rijders sjoemeldiesel compenseren'

06-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
uitlaat verkeer co2 uitstoot 1127
Autofabrikant Volkswagen krijgt van de Consumentenbond twee weken de tijd om over een "eerlijke compensatieregeling" voor sjoemeldieselrijders in gesprek te gaan. De bond stelt dit ultimatum om Nederlandse gedupeerden te compenseren om hun dieselauto's waarin sjoemelsoftware zat.
Het is hoog tijd dat Volkswagen in Nederland verantwoordelijkheid neemt, vindt de Consumentenbond. In Duitsland kwam de autofabrikant een schadevergoeding van 830 miljoen euro overeen voor automobilisten. In de VS betaalde Volkswagen 14,7 miljard dollar aan getroffen dieselrijders. "In Nederland en andere Europese landen hebben de gedupeerden nog geen cent gezien", aldus directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond.

Boete ACM

De Consumentenbond trekt samen op met Volkswagen Group Diesel Efficiency Stichting (VGDES), een andere organisatie die een schadevergoeding voor gedupeerden nastreeft. Volkswagen kreeg eerder een boete van 450.000 euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege het dieselschandaal. Dat geld was niet bedoeld om de gedupeerden tegemoet te komen.

Verboden software

Volkswagen plaatste verboden software in zijn auto’s en manipuleerde daarmee de uitstoot in testsituaties. Daardoor leken de auto’s minder schadelijk voor het milieu dan ze in werkelijkheid waren. Sinds de fraude in 2015 werd ontdekt, is de autobouwer verwikkeld in tal van rechtszaken. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!