Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Kassa zie je weer live op maandag 22 augustus, om 20.30 uur op NPO1!

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en actuele artikelen. Bekijk de Kassa-uitzending online!
Kassa

Volkswagen blijft favoriete merk van autodieven

20-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
volkswagen 1127
De Volkswagen Golf en Polo zijn de meest gestolen auto's van 2020. Op plek drie staat de Fiat 500, meldt verzekeraar Interpolis in de nieuwste AutodiefstalBarometer. Opvallend is verder dat er met twee Toyota’s (Rav4 en CH-R), de Renault Captur en de Mazda CX-5, vier SUV’s de top 10 in zijn gekomen.
Het aantal autodiefstallen is vorig jaar met 4,7 procent gedaald ten opzichte van 2019. De daling is beperkter dan die bij andere vormen van criminaliteit, die tijdens de coronacrisis nog meer afnamen.

Opvallende regionale verschillen

Interpolis ziet in de diefstalcijfers verschillen tussen regio’s. In het oosten zijn Duitse merken gewild, in het zuiden gaat het meer om Franse en Italiaanse merken. Verder worden in grensstreken bepaalde auto’s nog wel eens op bestelling in een serie gestolen, aldus de verzekeraar. In andere regio’s, bijvoorbeeld de Randstad, worden vaker auto’s gestolen om ze in een loods uit elkaar te halen voor populaire onderdelen.

Grotere kans op diefstal bij keyless auto's

Hybride- en zogenoemde keyless entry auto’s werden in 2020 daarnaast populairder bij autodieven. Keyless auto’s hebben twee keer zoveel kans om gestolen te worden, stelt Interpolis. "Dit komt doordat dieven steeds slimmer worden in het starten van deze auto’s." Interpolis adviseert eigenaren beschermhoesjes voor autosleutels die het signaal blokkeren te gebruiken. Wie dat niet doet, zou de autosleutels altijd op minimaal zes meter van de voordeur moeten bewaren, omdat dieven speciale apparaten hebben waarmee ze het signaal van de sleutel kunnen opvangen en kopiëren. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!