Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Hulpverleners tegen 'chemisch fixeren'

10 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
zorg-dokter-arts-930x520
Hulpverleners willen agressieve verstandelijk gehandicapten en dementerende ouderen minder bedwelmen met pillen. Een nieuwe richtlijn voor verstandelijk gehandicapten bepaalt dat alleen nog kalmerende of antipsychotische pillen mogen worden voorgeschreven als al het andere is geprobeerd, meldt de Volkskrant.  Ook in de ouderenzorg proberen steeds meer instellingen het gebruik van zogenoemde psychofarmaca te beperken.
In de langdurige zorg is de laatste jaren veel gedaan om het fixeren, het vastbinden van mensen, zo veel mogelijk uit te bannen. "Maar mensen medicatie toedienen om ze rustig te houden, kun je zien als chemisch fixeren", zegt projectleider Anne-Mieke den Ouden van Vilans, een kenniscentrum dat zorginstellingen ondersteunt bij het afbouwen van psychofarmaca. Zij vindt dat kalmerende middelen jarenlang "wel heel makkelijk werden voorgeschreven". ANP/Volkskrant

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!