Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voedselverspilling moet in 2030 met de helft zijn gedaald

20-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vuilniszak 930 520
Minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit wil dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt. Ze trekt de komende jaren 7 miljoen euro uit om dat waar te maken.

2 miljoen ton voedsel verkwist

Ieder jaar verspillen Nederlandse huishoudens, bedrijven en horeca naar schatting 2 miljoen ton voedsel. Die verkwisting begint al op het boerenerf, maar ook onderweg, op de veiling, in de supermarkt en in de keuken belandt veel voedsel bij het vuil. Een doorsnee consument gooit jaarlijks zo'n 41 kilo voedsel weg. Dat is Schouten een doorn in het oog, omdat minder verspilling veel geld en CO2-uitstoot scheelt. En de verkwisting is ,,des te erger als je bedenkt dat er wereldwijd, maar ook in Nederland, mensen in armoede leven of met honger naar bed gaan''.

Voorlichting

Schouten komt met een voorlichtingscampagne. Door slimmer te kopen, koken en bewaren kunnen consumenten jaarlijks per persoon gemiddeld €145,- besparen, dat is zo’n 41 kilo goed eten. Vandaag komt de site Samentegenvoedselverspilling online.

Geen houdbaarheidsdatum

Verder wil Schouten op minder producten een houdbaarheidsdatum laten vermelden. Zo'n datum is, zeker op rijst en bronwater en andere etenswaren die jarenlang houdbaar zijn, volgens haar vaak niet nodig. Bovendien moet het makkelijker worden voor supermarkten en restaurants om wat ze overhouden aan voedselbanken te schenken.
De minister steekt ook geld in innovatie en het bedenken van nieuwe oplossingen. Ze wil daarbij samen optrekken met bedrijven en maatschappelijke organisaties. ANP/Kassa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!