Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voedselprijzen iets onder Europees gemiddelde

21 jun 2013
  •  
leestijd 1 minuten
eten_11.jpg
Voedingsmiddelen zijn in Nederland 4 procent goedkoper dan gemiddeld in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers die Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag heeft gepubliceerd.
Denemarken en Polen
Eurostat onderzocht de prijzen van een vergelijkbaar mandje voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in de 27 EU-lidstaten. Daaruit bleek dat de prijzen in het duurste land (Denemarken ) ruim twee keer hoger zijn dan in het goedkoopste land (Polen). In Denemarken kosten de onderzochte artikelen 43 procent meer dan het Europees gemiddelde, in Polen bijna 40 procent minder.
Drank en tabak
Eurostat keek ook naar de prijzen van tabak en alcohol. Alcoholische dranken zijn in de EU het goedkoopst verkrijgbaar in Bulgarije. Daar kost drank maar twee derde van de gemiddelde prijs in de EU. Drinkers zijn in Finland het duurste uit, daar is de prijs van alcohol driekwart hoger dan het Europees gemiddelde. In Nederland liggen de drankprijzen 4 procent onder de doorsneeprijs van de EU-landen.
Tabak is het duurst in Ierland, waar rokers twee keer meer betalen dan gemiddeld. In Hongarije kost tabak net iets meer dan de helft van het gemiddelde. Nederlandse rokers betalen 8 procent meer dan gemiddeld. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar