Kassa

'Voedselbedrijven laten sociale steken vallen'

26-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
duim-slecht-afkeuring_02.jpg
De grootste voedselproducerende bedrijven ter wereld schieten tekort in hun sociale beleid en de bescherming van het milieu in opkomende markten. Dat stelt Oxfam Novib in een rapport dat dinsdag is gepubliceerd. De ontwikkelingsorganisatie vergelijkt de 10 grootste voedselproducenten en komt tot de conclusie dat geen van deze ondernemingen een voldoende scoort.
Multinationals
De bedrijven, onder meer Nestlé, Unilever, Coca-Cola, Pepsi-Co, Kellogg's en Mars, zijn door Oxfam Novib getest op zaken als meer bescherming van de lokale bevolking tegen de roof van land en water, vrouwenrechten en het maken van goede afspraken met boeren en arbeiders. Ook aspecten als informatie over de herkomst van gewassen en de uitstoot van broeikasgassen zijn meegenomen.
Discriminatie
Met name op het punt van bescherming van vrouwenrechten en het uitbannen van discriminatie tegen vrouwen scoren alle bedrijven zeer slecht. Ook wat betreft de bescherming tegen conflicten over landbouwgrond en het roven van land van de plaatselijke bevolking komt geen van de bedrijven uit op een voldoende.
Unilever scoort naar verhouding goed
Unilever krijgt wel de op een na hoogste algemene score toebedeeld van Oxfam Novib, na het Zwitserse Nestlé. Daaruit blijkt dat de uitgebreide duurzaamheidsdoelstellingen die het concern zich een aantal jaar geleden heeft gesteld, vruchten afwerpen. Unileverscoort in het onderzoek voldoende wat betreft afspraken met toeleveranciers, boeren en arbeiders. Ook op het gebied van de bescherming van waterbronnen voor de lokale bevolking krijgt het Nederlands-Britse voedselconcern een voldoende.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!