Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voedselbank wil EU-geld tegen honger

14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
voedselbank_05.jpg
Voedselbanken Nederland vindt dat het kabinet een bedrag van 3,5 miljoen euro beschikbaar moet stellen aan mensen die honger hebben. Het bedrag komt van een fonds van de Europese Unie voor armoedebestrijding. Het lijkt er echter op dat het kabinet het geld liever besteedt aan projecten waarmee armen uit hun isolement worden gehaald.
'Noodhulp'
,,Het kabinet stuurt een dezer dagen een brief aan de Tweede Kamer over het geld. Het gaat om een relatief klein bedrag dat veel beter kan worden besteed aan het bestrijden van honger", aldus Leo Wijnbelt, voorzitter van Voedselbanken Nederland. De 150 voedselbanken voeden wekelijks 80.000 mensen en dat aantal groeit. ,,Het geld is goed voor acute noodhulp, want daar is enorme behoefte aan."
Onbenut
Nederland kreeg relatief weinig geld van de 500 miljoen euro die de EU jaarlijks voor armoedebestrijding uittrok. Omdat Den Haag geen voorstander was van voedselhulp, liet het kabinet jarenlang zijn aandeel uit Brussel onbenut. Daar komt met het nieuwe fonds verandering in, alleen denkt Wijnbelt dat Voedselbanken weer mistast. ,,Als je bedenkt dat dagelijks tienduizenden geen geld voor eten hebben, is dat erg zuur. Er komen ook steeds meer mensen bij die een beroep op ons doen. Met de recessie gaat het de goede kant op, maar behoefte aan voedsel is gekoppeld aan werkloosheid en die neemt nog steeds toe."
Armoede
Voedselbanken Nederland schat dat het aantal mensen met honger heel wat groter is dan 80.000. ,,Feitelijk hebben 200.000 á 300.000 mensen behoefte aan voedsel. Dan gaat het echt om de allerarmsten. Wanneer over 2 of 3 jaar het aantal werklozen vermindert, pas dan zal ook het aantal armen afnemen", aldus Wijnbelt. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!