Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Voedsel zorgt voor 2 ton CO2 per persoon per jaar

3 nov 2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
eten-smaak-voeding_02.jpg
Ieder mens veroorzaakt ieder jaar 2 ton CO2, alleen maar door eten. Vanaf het moment dat eten wordt geproduceerd totdat het via de ontlasting in het riool terecht komt is voedsel goed voor één vijfde van alle uitstoot van broeikasgassen.
Hiermee bevestigen Spaanse onderzoekers van de universiteit van Alméria  dat voedselconsumptie bijdraagt aan het broeikaseffect. De onderzoekers toonden ook aan dat de ontlasting van mensen zorgt voor milieuvervuiling in de vorm van verzuring en overbemesting (eutrofiering). Maar mensenpoep zorgt volgens de onderzoekers niet voor meer CO2 uitstoot, omdat poep voedingsstoffen voor plantjes bevat die via fotosynthese broeikasgassen vastleggen. De CO2 uitstoot van voedselproductie is vooral afkomstig van vlees- en melkproductie die verreweg het grootste deel van de uitstoot voor hun rekening nemen, aldus Iván Munoz, de leider van het onderzoek.
Bron: Redactie Nieuwslicht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar