Kassa

Gevaarlijke stoffen in voedingssupplementen

27-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2060 keer bekeken
  •  
930 x 520 voedingssupplementen
Als je voor de vakantie nog even wat kilo’s wilt kwijtraken, of net wat meer uit je sportprestaties wilt halen, is het misschien verleidelijk om daar een voedingssupplement voor te slikken. Maar uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat dit mogelijk grote gevolgen voor je gezondheid kan hebben.  
Onderzoek  
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht twee categorieën. Het gaat onder andere om libidoverhogers, ‘fat burners’, afslankpillen en ‘pre workout preparaten’ (pillen die je voor het sporten slikt). Deze hebben zij getest op zogeheten farmacologische actieve stoffen, dat zijn stoffen die je lichaamsfuncties beïnvloeden. Sommige van deze stoffen zijn verboden, een aantal komt voor in geneesmiddelen. Uit het onderzoek van de NVWA bleek dat 60% van de geteste supplementen deze farmacologisch actieve stoffen bevat. Dit staat echter bij deze producten niet op de verpakking en dat zou wel moeten. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en de consument is zich niet bewust van de aanwezigheid van deze stoffen.
Wees bewust
Het gaat hier om supplementen die te koop zijn in fysieke winkels en webwinkels, voornamelijk rerformhuizen en speciaalzaken voor fitnessproducten. De NVWA heeft de producenten van de producten aangesproken en onveilige supplementen uit de schappen laten halen. Producenten zouden duidelijker moeten waarschuwen, de etikettering moet op orde zijn en er moet duidelijk worden aangegeven wat de risico’s zijn, aldus de NVWA. De exacte lijst met merken die in het onderzoek bekeken zijn maakt de autoriteit echter niet bekend, dit maakt het voor consumenten lastig om na te gaan of de pillen die je in de kast hebt staan eventueel onder de onveilige supplementen vallen. Benno Bruggink reageert namens de NVWA in de studio.
Supplementen zijn af te raden
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, geeft in de studio uitleg over voedingssupplementen. Hij stelt dat mensen dit soort supplementen überhaupt niet zouden moeten gebruiken. Als je wil afvallen is het beter om naar je voedingspatroon te kijken en daar gezonden aanpassingen te maken. Supplementen zoals afslankpillen zorgen er op een onnatuurlijke manier voor dat je gevoel van eetlust verdwijnt, en kunnen mogelijk schade doen aan de gezondheid. Pillen die je voor het sporten slikt zou Seidell ook afraden. Sowieso omdat uit onderzoek blijkt dat het meer zin heeft om na het sporten eiwitten in te nemen, en dit kun je ook gewoon doen door eiwitrijk voedsel te eten na een sportroutine. Voedingsdeskundige Seidell stelt dat de gezondheidsrisico’s zoals hartritmestoornissen of prostaatkanker zich pas later openbaren, waardoor het gevaar van supplementen niet altijd meteen merkbaar is voor de gebruiker. Het doet echter meer kwaad dan goed volgens de hoogleraar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

lorenza
lorenza28 mei 2017 - 16:10

Ik slik 1 multi vitamine tablet per dag van de Kruidvat. Is dit gevaarlijk of kan ik hier zonder zorgen mee doorgaan. Dit slik ik niet om af te vallen maar als extra aanvulling.

Theodor59
Theodor5928 mei 2017 - 16:02

Ik sluit mij bij Maron aan, als voedingssupplementen zo gevaarlijk zijn, waarom worden deze dan niet verboden..??!!.    Een voorbeeld, Na een zelf aangevraagde bloedonderzoek bij de huisarts wordt o.a. geconstateerd dat men een vitamine D te kort betekent :slecht afweer.......en er werd een wat hoge bloeddruk geconstateerd.  Als alle Nederlanders periodiek hun bloed zouden laten onderzoeken, dan zou dit beter zijn voor de algemene gezondheid Dit geeft dan duidelijk weer, dat jong en oud een tekort aan Vit. D. hebben, daar zij te weining buiten komen (tussen 09.00 15.00) door school, werk, vrije tijd binnen verbrengen. Overigens een tekort aan vit.D kan prostaat vergroting veroorzaken, waardoor problemen bij het plassen en uitstoot van hoeveelheid zaad, kunnen ontstaan. (wat) hogere bloeddruk is op te lossen door periodiek bloed te doneren, want dan moet het lichaam zelf nieuw bloed aanmaken, welke uit onderzoek er toe leid, dat de bloeddruk (natuurlijk) lager wordt.   Door regelmatig bewegen, minimaal 30 minuten per dag en aanpassing van de voeding, door geen of minimale koolhydraten(aardappelen, rijst, macaroni) te te eten. Veel groente (200-300gr p.d.), twee stuks fruit te eten en daarbij te gebruiken kruiden: Gember, knoflook, Komijn, Cayennepeper, brengt het (over)gewicht en de bloedruk omlaag en de weerstand en de energie omhoog. Tussen de ideale bloeddruk van 120/80 welk ons allen streven is en de ernstige waarden van 180/110 en hoger, ligt een (be)werkgebied.   Mijn streven is 140/80. Na bloeddonatie richting 120/80. Als de algemene mens zich intensiever met zijn dagelijkse voeding en zijn beweging bezig houd, stijgen ook zijn prestaties geestelijk en lichamelijk.       

1 Reactie
adkoster
adkoster28 mei 2017 - 17:04

Zelfs mijn huisarts, die tegen mij had gezegd dat mijn bloeddruk ieder jaar weer lager moest zijn, geeft inmiddels toe dat dit vooral wordt aangeraden door de farmaceutische industrie, die graag pillen verkoopt. Een bloeddruk (bovendruk) van je leeftijd plus 100 is nog steeds een normale bloeddruk. Net als dat 20 jaar geleden gold. Ik had op een gegeven moment een zogenaamde ideale bloedruk van rond de 125 / 80, met gevolg dat ik niet meer kon bukken zonder om te vallen.Gelukkig kon mijn huisarts zich er in vinden dat ik stopte met die pillen. Nu is mijn bloedruk rond de 150 / 85 en ik voel me weer prima.

maron
maron28 mei 2017 - 12:56

Als het echt zo gevaarlijk was, zou het niet verkocht mogen worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!