Kassa

Gevaarlijke stoffen in voedingssupplementen

27-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1552 keer bekeken
  •  
930 x 520 voedingssupplementen
Als je voor de vakantie nog even wat kilo’s wilt kwijtraken, of net wat meer uit je sportprestaties wilt halen, is het misschien verleidelijk om daar een voedingssupplement voor te slikken. Maar uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit blijkt dat dit mogelijk grote gevolgen voor je gezondheid kan hebben.  
Onderzoek  
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht twee categorieën. Het gaat onder andere om libidoverhogers, ‘fat burners’, afslankpillen en ‘pre workout preparaten’ (pillen die je voor het sporten slikt). Deze hebben zij getest op zogeheten farmacologische actieve stoffen, dat zijn stoffen die je lichaamsfuncties beïnvloeden. Sommige van deze stoffen zijn verboden, een aantal komt voor in geneesmiddelen. Uit het onderzoek van de NVWA bleek dat 60% van de geteste supplementen deze farmacologisch actieve stoffen bevat. Dit staat echter bij deze producten niet op de verpakking en dat zou wel moeten. Dit brengt gezondheidsrisico’s met zich mee en de consument is zich niet bewust van de aanwezigheid van deze stoffen.
Wees bewust
Het gaat hier om supplementen die te koop zijn in fysieke winkels en webwinkels, voornamelijk rerformhuizen en speciaalzaken voor fitnessproducten. De NVWA heeft de producenten van de producten aangesproken en onveilige supplementen uit de schappen laten halen. Producenten zouden duidelijker moeten waarschuwen, de etikettering moet op orde zijn en er moet duidelijk worden aangegeven wat de risico’s zijn, aldus de NVWA. De exacte lijst met merken die in het onderzoek bekeken zijn maakt de autoriteit echter niet bekend, dit maakt het voor consumenten lastig om na te gaan of de pillen die je in de kast hebt staan eventueel onder de onveilige supplementen vallen. Benno Bruggink reageert namens de NVWA in de studio.
Supplementen zijn af te raden
Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, geeft in de studio uitleg over voedingssupplementen. Hij stelt dat mensen dit soort supplementen überhaupt niet zouden moeten gebruiken. Als je wil afvallen is het beter om naar je voedingspatroon te kijken en daar gezonden aanpassingen te maken. Supplementen zoals afslankpillen zorgen er op een onnatuurlijke manier voor dat je gevoel van eetlust verdwijnt, en kunnen mogelijk schade doen aan de gezondheid. Pillen die je voor het sporten slikt zou Seidell ook afraden. Sowieso omdat uit onderzoek blijkt dat het meer zin heeft om na het sporten eiwitten in te nemen, en dit kun je ook gewoon doen door eiwitrijk voedsel te eten na een sportroutine. Voedingsdeskundige Seidell stelt dat de gezondheidsrisico’s zoals hartritmestoornissen of prostaatkanker zich pas later openbaren, waardoor het gevaar van supplementen niet altijd meteen merkbaar is voor de gebruiker. Het doet echter meer kwaad dan goed volgens de hoogleraar.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!