Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Voedingsproducenten maken voedsel verslavend"

03-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110586.jpg
Te veel vetten, suikers en zouten, iedereen weet dat het ongezond is, maar wat bijna niemand weet is dat voedingsproducenten ongezond voedsel verslavend maken door een bepaalde combinatie van deze drie. Deze combinatie van vetten, suikers en zouten zou een groot aantal neuronen in de hersenen activeren, die de drang om te eten groter maakt.
David Kessler, voormalig voorzitter van de Commissie voor Gezondheid in de Verenigde Staten, heeft dit onderzocht en volgens hem is er een bepaald punt waarop mensen het meeste plezier halen uit eten. Dit punt is volgens hem te bereiken door een juiste combinatie van suiker, vet en zout. Als die balans niet goed is, kan het eten bijvoorbeeld minder zout zijn en vinden we het minder smakelijk. 
Chips en McDonalds zijn erg verslavend, zo zegt Kessler. Volgens hem wordt de consument vaak in de maling genomen. Chocoladecakejes bijvoorbeeld bestonden vroeger uit echte chocolade, eieren en boter. Nu worden er ingrediënten van mindere kwaliteit gebruikt, maar de cakejes zijn wel groter, wat mensen doet denken dat deze cakejes meer waar voor hun geld zijn.
Kessler zegt dat obesitas zo'n vaak voorkomend probleem is omdat de voedingsindustrie het de consument te moeilijk maakt om verleidingen te weerstaan. Voedsel is overal, de porties worden steeds groter en de ongezonde snacks zijn het goedkoopste. Zo betaal je bij de supermarkt vaak meer voor een lekker stuk fruit dan voor een zak chips.
Volgens Kessler is het belangrijk om ons gedrag rond eten en de grote impact van de voedingsindustrie te leren begrijpen om obesitas en overtollige kilo's tegen te gaan. Als men snapt wat overeten veroorzaakt en zijn of haar eetgedrag hierop afstemt, zou de kans groter zijn dat de situatie te controleren valt. Kessler vindt dat dikke mensen niet door de maatschappij veroordeeld moeten worden, omdat deze mensen volgens hem gewoon gevoeliger zijn voor de prikkels van zout, suiker en vet.
Bron: Telegraaf

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!