Het Europees parlement stemt vandaag over het ‘vegaburgerverbod’. De indiener van het verbod wil dat vegetarisch vlees in de toekomst niet meer 'hamburger', 'burger', 'worst' of 'steak' genoemd wordt, omdat deze termen de Europese burger zouden misleiden. Velen zijn tegen dit verbod. Een petitie tegen het verbod, op initiatief van ProVeg, werd ruim 250.000 keer ondertekend. Ook spraken vele Europese milieu-organisaties, consumentenorganisaties én voedselgiganten, waaronder Unilever en IKEA, zich tegen het voorstel uit.
Er worden door de leden van het Europees Parlement gestemd over twee voorstellen (amendementen 165 en 171). Het eerste amendement verbiedt dat plantaardige producten namen gebruiken die geassocieerd worden met vleesproducten. Dit zou betekenen dat vegaburgers en veganistische worsten worden omgedoopt tot 'schuiven' en 'buizen'.
Het tweede amendement wil de al bestaande beperkingen op de benaming van plantaardige zuivelproducten verscherpen. Zo zijn termen als 'amandelmelk' en 'veganistische kaas' al verboden op Europese producten, maar wil de indiener van het amendement, Eric Andrieu, ook beschrijvende termen als 'kaasalternatief' of 'plantaardig alternatief voor yoghurt' verbieden. Dit is volgens hem bedoeld om verwarring te voorkomen.
Volgens Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland is dit duidelijk onzin. Ze is van mening dat consumenten niet in de war raken van een term als 'veggieburger'. Milieugroeperingen in heel Europa, waaronder ook Greenpeace en WNF International, stellen dat beide amendementen in strijd zijn met de progressieve beleidsrichting die eerder door de EU werd ingezet, in bijvoorbeeld de Europese Green Deal en de Farm to Fork-strategie. In deze beleidingsrichting wordt het belang van plantaardig voedsel juist benadrukt om de klimaatdoelen te halen.
Ook de Europese consumentenautoriteit BEUC - koepelorganisatie van onder meer de Nederlandse Consumentenbond - laat weten de vermeende ‘misleiding’ niet te herkennen. De organisatie meent dat juist een verbod de belangen van de consument op heldere productinformatie zou schaden. Ook de internationale voedingsindustrie reageert afkeurend op het verbod. Onder andere Vivera, Oatly, Unilever, IKEA en Beyond Meat ondertekenen een brief aan het Europese Parlement dat stuurt op het afwijzen van de voorstellen. Ook de artsenorganisatie European Medical Association tekende mee.
In de brief worden de voorgestelde verboden ‘disproportioneel’ genoemd en gesteld dat ze neerkomen op ‘ongewenste barrières voor de groei en ontwikkeling van innovatieve segmenten van de Europese voedingsindustrie.’ Ook is er op gewezen dat de financiële gevolgen voor de plantaardige sector, mochten de leden van het Europees Parlement voor de amendementen stemmen, aanzienlijk kunnen zijn. “Als de amendementen worden aangenomen, zal het de fabrikanten, retailers en horecagelegenheden financieel zwaar treffen. Ze zullen bijvoorbeeld producten moeten herlabelen onder het nieuwe wettelijke kader, en het risico lopen op dure rechtszaken wanneer ze alsnog geacht worden de nieuwe wetgeving, die vaag geformuleerd is, verkeerd te hebben geïnterpreteerd", aldus Veerle Vrindts.
Allemaal aan de vleestomaten en het vruchtvlees, heerlijk! En als de vegetarische rookworst niet meer zo zou mogen heten, dan noemen we heet toch gewoon rookworst zonder ''R''? Want dat is tenslotte ook-worst.
Met dank aan Jus Hugense: En zo moeten we aan alles gaan twijfelen. Want een slavink is natuurlijk geen sla vink. Het is geen vogeltje en er zit geen slablad in. Net als een zigeunerschnitzel niet van een zigeuner gemaakt is, en ook niet door een zigeuner. Los van het feit dat dan weer riekt naar een foute benaming van een minderheid in de samenleving, maar dat is weer een heel andere discussie. Watergruwel is iets heel anders dan het woord suggereert en hoofdkaas is. net als leverkaas, geen kaas. Dat de zuivelaars daar nog niet over aan de bel getrokken hebben is best verbazingwekkend. Wat te denken van blote billetjes in het gras? Tja, je vergist je zomaar.... Of Jan in de zak, we denken toch niet dat Jan echt in de zak zit hè... Lammetjespap, hete bliksem en balkenbrij zijn ook van die namen die zomaar misleidend kunnen worden als het aan de EU ligt. Een sucadelap heeft niks met sucade te maken en een ossenstaart is zelden van een os. Wat te denken van een jodenhaas? Een achtermuis? Of een kogelbiefstuk? Een vinkenlap? Of een haasbiefstuk? En laten we nou niet alleen naar vlees kijken, die bakkers kunnen er ook wat van, ze maken bokkepoten en jodenkoeken, kattetongen en lange vingers. En mergpijpen. Als dat geen misleiding is.... Het is een zinloze discussie. De taal wordt gemaakt door de gebruikers en niet door de wetgever. Het woord "nepvlees" komt van consumenten, niet van de EU. Telkens laten overheidsinstanties zich onder druk van lobbyende politici weer voor gek zetten in late night talk shows, zoals recent de NVWA. Die lobbyisten zijn niet erg slim, ze bezorgen de partijen die ze willen beknotten een geweldige partij gratis publiciteit om in de meeste gevallen het deksel keihard in hun gezicht te krijgen. Yog zonder hurt bijvoorbeeld. Of the burger without murder. Beter niet aan beginnen dus, maar we vinden het toch telkens weer stoer om onszelf een bepaald territorium toe te eigenen. Prima hoor, dat levert vast wel weer een paar acht uur journaaltjes op. of Sander Koning Labadie Worst is voor mij een staaf deeg in een (kunstmatige) darm. Runderworst, varkensworst, of een vegaworst: welke idioot is er verward? Een burger is een platte geslagen bal, al dan niet op een broodje. Angus burger, cheeseburger eh? En een vegaburger. En Harry Romijn Bij iedere combinatie met "vega(n) dacht IK, dat één ding als een paal boven water stond: er zit niets van dierlijke oorsprong in. En het 2e deel van de naam slaat, op waarop het lijkt, doch nadrukkelijk NIET is: vegaworst lijkt dus op worst, maar is puur vegan, een molecuul dier erin. Vegareerug is dus... nix van "ree" noch iets van "rug", doch 100% vega en lijkt op... ja.. reerug. Vegavarkensstaart... juist, misschien van marsepein, doch nix van "varken". Vega-haaienvinnensoep... juist...
Waarom zou een vega-burger geen burger genoemd mogen worden terwijl ze ons mensen ook gewoon burgers noemen. Ophouden met zeuren daarover, want mensen begrijpen heel goed of ze een vlees- ham- vis- tofu of groentenburger kopen.
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!