Voedingscentrum helpt Nederlanders om minder zout te eten
04-08-2010
• leestijd 2 minuten
Nederlanders krijgen per dag veel te veel zout binnen, waardoor de kans op een hoge bloeddruk toeneemt. Daarom probeert het Voedingscentrum ons erop te wijzen dat zout niet goed voor ons is. In het boek "Alles over lekker eten met minder zout" beschrijft het Voedingscentrum tips en recepten voor iedereen die lekker wil eten en zonder te veel zout.
Het boek ‘Alles over lekker eten met minder zout’ laat zien in welke producten veel zout zit en wat je zelf kunt doen om minder zout te eten. Het bevat veel tips voor thuis en in de supermarkt en feiten en fabels over zout. Een speciale kruidengids maakt onderdeel uit van het boek. Daarin is te lezen welke andere smaakmakers er zijn en hoe je zelf kruiden kunt verbouwen. Het boek bewijst dat eten met minder zout wel degelijk lekker is. Het staat vol smakelijke recepten die je maaltijd minder zout maken. Handig zijn ook de gemakkelijke recepten voor soepen, sauzen en dressings.
Per jaar sterven 2500 mensen doordat ze teveel zout binnenkrijgen. Zout is een groter gevaar voor de gezondheid dan veel mensen denken. Teveel zout verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en daardoor op hart- en vaatziekten en nierziekten. Veel mensen weten niet dat ze teveel zout binnenkrijgen. Dat gaat vaak ongemerkt, omdat het meeste zout dat we binnenkrijgen al in ons eten zit. Vaak strooien we zelf ook nog wat zout over het eten.
De gemiddelde Nederlander eet per dag negen tot tien gram zout, terwijl je eigenlijk niet meer dan zes gram zou moeten eten. Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit in bewerkte producten, zoals kant-en-klaarmaaltijden en pizza’s, soepen, sauzen en hartige snacks. Zo bevat een pizza bevat gemiddeld al zes gram zout, waardoor je na één pizza al op de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zit.
Op veel producten staat de hoeveelheid natrium (zout) in grammen per 100 gram product. Vermelding van deze informatie is echter niet verplicht. Het Voedingscentrum is dan ook blij met het voorstel van het Europarlement om ook zout (natrium) verplicht op de voorkant van de verpakking te vermelden. Een extra hulpmiddel om minder zout eten gemakkelijker te maken.
Bron: Voedingscentrum
Beluister hier ook het fragment uit Radio Kassa:
zout of zoutloos eten?