VNG onderzoekt lekke websites
10-10-2011
• leestijd 2 minuten
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt welke beveiligingsproblemen er zijn met websites van diverse gemeenten. Ook wordt gezocht naar oplossingen. Dat zei een woordvoerder zondag.
Lijst
GeenStijl en Webwereld meldden zaterdag dat 50 sites van Nederlandse gemeentes lek zijn en daarom offline moeten. Volgens de VNG is deze lijst niet actueel. Zeker 16 websites zouden óf niet van gemeentes zijn óf van plaatsen die niet meer bestaan wegens herindelingen.
Oude Windowsversie
De websites zouden op een oude Windowsversie draaien waardoor het mogelijk was om bestanden die afgeschermd zouden moeten zijn te bekijken, verwijderen of nieuwe bestanden toe te voegen.
Wel veilig
Leudal (Limburg) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), die op de zaterdag gepubliceerde lijst staan, lieten zondag weten dat hun websites wel veilig zijn. Binnenmaas (Zuid-Holland) zei het mogelijke lek te onderzoeken.
Kwalijk
Hoofdredacteur Wilbert de Vries van technologiesite Tweakers.net zei dat het ook kwalijk is als oude gemeentelijke websites lek zijn. Deze waren dan namelijk onveilig in gebruik.
Debat
De Tweede Kamer wil komende week in een debat minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de tand voelen over problemen met overheidswebsites. Om de problemen te tackelen, moet de overheid volgens D66-Kamerlid Wassila Hachchi beter gebruikmaken van kennis van buitenaf, ook van hackers. Volgens haar komen de laatste tijd allerlei problemen aan het licht, omdat "de digitale wereld heeft besloten de maand oktober te gebruiken voor het testen van overheidswebsites".
Klokkenluiders
De D66-politica stelt dat hackers veel kennis kunnen hebben, maar het lastig nu vinden deze te delen. Zij wijst erop dat de informatie vaak op strafbare manier - door inbreken op websites - is verkregen. Hachchi gaat Donner vragen te bekijken hoe deze kennis van buitenaf toch benut kan worden. De PvdA heeft al eerder gepleit voor een klokkenluidersregeling.
ANP