Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

VN: wereld moet 'e-waste' aanpakken

24-02-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
e-waste.jpg
Na e-mail en eBay is er nu 'e-waste'. In een dinsdag gepubliceerd rapport van het VN-milieuprogramma UNEP wordt gewaarschuwd voor de enorme groei van e-waste, het afval bestaande uit oude mobiele telefoons, printers, computers, gadgets en andere elektronica.
De UNEP verwacht het komende decennium een enorme groei van afgedankte elektronica in onder meer China, India, Afrika en Latijns-Amerika. Alleen al in India zal de afvalberg van afgedankte computers in 2020 met 500 procent zijn toegenomen vergeleken met het niveau van 2007. De e-waste groeit jaarlijks wereldwijd met 40 miljoen ton. De Verenigde Staten zijn de grootste producent met 3 miljoen ton per jaar, op de voet gevolgd door China met circa 2,3 miljoen ton. China is een belangrijke dumpplaats voor elektronica-afval uit westerse landen ondanks een verbod op de import van e-waste. Een belangrijk deel van die afvalberg wordt gewoon verbrand, waardoor veel giftige stoffen vrijkomen. UNEP pleit voor een goed systeem van inzameling van e-waste. Verder is recycling van groot belang om kostbare materialen terug te winnen en het milieu en de gezondheid te beschermen. Worden hiertoe geen stappen ondernomen dan dreigen veel ontwikkelingslanden opgezadeld te worden met enorme bergen gevaarlijk e-waste met alle gevolgen voor mens en milieu, aldus het rapport.  ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!