Kassa

Vliegvelden hebben het weer drukker

  •  
20-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vliegtuig_21.jpg
Na twee mindere jaren zijn er in 2011 op de Nederlandse vliegvelden weer meer vliegtuigen geland en vertrokken. In totaal arriveerden en vertrokken er 462.330 vluchten op en van de vijf grote vliegvelden in ons land. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Stijging
In 2009 en 2010 lag het totaal aantal vliegbewegingen vanaf Schiphol, Eindhoven Airport, Groningen Airport Eelde, Maastricht-Aachen Airport en Rotterdam The Hague Airport nog iets onder de 430.000. Een stijging dus van ruim 8 procent in 1 jaar.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu komt de plotselinge opleving van de luchtvaartsector vooral door het afschaffen van de zogenoemde tickettaks. De extra belasting op vliegtickets werd in 2008 ingevoerd en in 2009 alweer afgeschaft. ,,Duitsland heeft hem juist ingevoerd. Dat verklaart een piek in het aantal vliegbewegingen op Schiphol’’, aldus de woordvoerster.
Volgens luchtvaartexpert Benno Baksteen loopt de stijging en daling van het aantal vliegbewegingen parallel aan het economische klimaat. Ook dat kan een rol hebben gespeeld bij de stijging in 2011.
Eindhoven
De stijging komt namelijk vooral op het conto van Schiphol, dat 90 procent van de vliegbewegingen in ons land afhandelt. ,,En ook Eindhoven groeit de laatste tijd sterk’’, benadrukt de woordvoerster. In 5 jaar tijd nam het aantal vliegbewegingen vanaf dat vliegveld toe naar bijna 20.000, een stijging van 72 procent. Daarmee is Eindhoven het tweede vliegveld van Nederland, waar dat jarenlang Rotterdam The Hague Airport was.
Maastricht en Groningen zagen het aantal vliegbewegingen iets teruglopen in de afgelopen 5 jaar. Op het Limburgse vliegveld halveerde het aantal zelfs, maar volgens de woordvoerster zal daar nu een kentering in moeten komen, aangezien luchtvaartmaatschappij Ryan Air van het vliegveld een thuisbasis heeft gemaakt.
ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!