Vliegveiligheid Schiphol in gevaar
29-11-2011
• leestijd 2 minuten
De vliegveiligheid op Schiphol is in gevaar door de sterke toename van het aantal vogels rondom de luchthaven. Ook tonen radarschermen van luchtverkeersleiders niet waar hoge obstakels zoals torens staan in de buurt van het vliegveld. Minister Melanie Schultz moet ,,voortvarend regie en maatregelen'' nemen bij het terugdringen van deze risico's.
Rapport
Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in het rapport 'Noodlanding na vogelaanvaring'. Hoewel de kans op een botsing met een toren erg klein is, zijn de eventuele gevolgen niet te overzien. Het risico is daarom ,,onaanvaardbaar hoog'', stelt de raad.
Botsingen
Volgens de OVV komen botsingen tussen vogels en vliegtuigen geregeld voor, vooral tijdens de start en landing. Omdat het aantal ganzen nog blijft toenemen, moet nu ,,snel en doortastend worden opgetreden''. De rijksoverheid moet daarin sterker de leiding nemen. Het is vooral noodzakelijk om het aantal ganzen fors te verminderen. Minister Schultz (Infrastructuur & Milieu) moet daarom meer maatregelen nemen om het risico dat (grote) vogels in vliegtuigmotoren vliegen, op korte termijn terug te dringen. Overigens beheert staatssecretaris Joop Atsma de portefeuille Luchtvaart.
Noodlanding
De Onderzoeksraad deed het onderzoek na een noodlanding van een Boeing van Royal Air Maroc vorig jaar zomer. Het vliegtuig kwam tijdens de start in botsing met een groep ganzen.
Richtlijnen
De piloot besloot een noodlanding in te zetten, maar volgde niet de daarvoor geldende richtlijnen. De Boeing vloog daardoor te laag over dichtbevolkt gebied. De piloten en de luchtverkeersleiding hadden niet door dat het toestel op 1 kilometer afstand aan de rand van Haarlem een 145 meter hoge toren passeerde. Het toestel vloog bij het passeren van die toren op een hoogte tussen de 115 en 145 meter.
Ganzen
Het rapport toont volgens Atsma aan dat ,,de groeiende ganzenpopulatie een probleem is dat we moeten oplossen''. ,,We hebben de mogelijkheid om ganzen te vergassen als aanvullende maatregel nodig'', benadrukt Atsma. ,,De huidige maatregelen hebben niet kunnen voorkomen dat het aantal ganzen blijft toenemen.'' De zogenoemde Ganzen-7-organisaties pleiten al langer voor een structurele aanpak van het groeiende aantal ganzen, maar wijzen er ook op dat ganzen thuishoren in een deltagebied als Nederland.
Zeker 130 vliegtuigen zijn vorig jaar rondom de luchthaven Schiphol in botsing gekomen met vogels.
ANP