Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil vliegtaks drie keer zo hoog maken

29-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
vliegtuig strepen 1127

Als het aan het kabinet ligt wordt de belasting op vliegen drie keer zo hoog, schrijft Trouw. Vanaf volgend jaar zal een vlucht daardoor duurder worden, als het voornemen doorgaat. 

De heffing, die pas een jaar gelden is ingevoerd, kost nu nog 8 euro. Maar nu denkt het kabinet aan een een taks van 24 euro. 

Kinderen jonger dan twee jaar en reizigers die alleen overstappen op een Nederlandse luchthaven worden uitgezonderd van de belasting. Het effect voor Schiphol zal op korte termijn ‘relatief beperkt’ zijn, schrijft Sigrid Kaag (Financiën) aan de Tweede Kamer.

600 miljoen binnenhalen

De regering hoopt jaarlijks 600 miljoen binnen te halen met de verhoging van de taks. Dat staat in het conceptplan voor herstel en veerkracht, dat de Tweede Kamer maandag heeft gekregen.

'Voor Schiphol te overzien'

De vliegbelasting moet ervoor zorgen dat het gedrag van reizigers verandert. Ze kunnen kiezen voor een andere vervoerswijze, afzien van vliegen of afwijken naar een buitenlands station. Maar al deze effecten zijn, volgens het kabinet, voor Schiphol op korte termijn te overzien.

Bron: Trouw

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!