Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Vliegmaatschappijen benadelen passagiers met groeiend aantal kostenposten

27 feb 2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Voor je een vakantie boekt vergelijk je verschillende ticketprijzen met elkaar om zo goedkoop mogelijk te kunnen vliegen. Daar komen tijdens de boeking nog heel wat onvermijdelijke kosten bij. Gevolg is dat het goedkope ticket opeens toch niet zo goedkoop meer is. Wat betaal je nou voor een koffer? Hoe zit het met de afmetingen voor handbagage? Wij vergeleken de regels voor bagage bij verschillende luchtvaartmaatschappijen voor een reis binnen Europa.
Handbagage is gratis
Bij alle vliegmaatschappijen die we hebben bekeken is één stuk handbagage gratis mee te nemen. Gewicht en afmetingen verschillen echter wel. Het is dus zaak om van tevoren goed te bekijken hoe zwaar je handbagage bij betreffende vliegmaatschappij mag zijn en welke afmetingen je handbagage koffer mag hebben. Eén universele maat voor handbagage is er namelijk niet en als op de luchthaven blijkt dat je handbagage niet binnen de maximaal toegestane afmetingen valt, heb je grote kans dat je ter plekke moet bijbetalen en je bagage als ruimbagage moet inchecken. Dit kan hoge kosten met zich meebrengen.
Boek bagage online, niet op de luchthaven
Voor ruimbagage moet je bij alle maatschappijen betalen. Bij de lowbudget maatschappijen is te zien dat het maximale gewicht voor ruimbagage lager ligt dan bij de reguliere nationale maatschappijen. Bij de laatste betaal je ook vaak meer. Het is raadzaam om ruimbagage al bij het online boeken aan te geven. Het tarief dat je dan betaalt ligt een stuk lager dan wanneer je pas op het vliegveld aangeeft ook ruimbagage mee te willen nemen. Dan kan soms zelfs het dubbele bedrag worden gevraagd. Bij Ryanair betaal je het meest voor het inchecken van bagage op de luchthaven, namelijk tussen de €60 en €140 voor vijftien kilo. Terwijl dit online tussen de €25 en €45 kost voor hetzelfde gewicht.
Mag het een kilo'tje meer zijn?
Mocht je koffer bij het inchecken op de luchthaven onverhoopt zwaarder zijn, dan betaal je hier in veel gevallen fors voor. De meerprijs wordt dan in de meeste gevallen per kilo berekend en ligt dan een stuk hoger dan de normale prijs voor ruimbagage. Uitschieter is KLM, zij rekent geen prijs per extra kilo, maar per extra koffer, en dit kost je direct €100. Deze koffer mag dan wel 32 kilo wegen. Het minst betaal je voor extra kilo's bij Corendon, namelijk €7 per extra kilo.
Overzicht vergelijkingen
Zie hier het uitgebreide schema om alle bagageregels nog eens terug te lezen.
Betalen voor toilet aan boord?
In de studio praten we verder over extra kosten bij vliegreizen met luchtvaartjournalist Paul Eldering van De Telegraaf. Eldering stelt dat de ontwikkeling waarbij passagiers moeten betalen voor services die eerst gratis waren een trend is die nog verder door gaat zetten. Nu is te zien dat alle maatschappijen voor het meenemen van ruimbagage een bedrag bovenop de ticketprijs vragen en om een stoel te reserveren moet je ook los betalen. Voorbeelden van andere diensten waar passagiers wellicht in de toekomst ook voor moeten gaan betalen zijn volgens Paul Eldering toiletbezoek aan boord, het wachten bij de gate en entertainment aan boord. Zo zullen steeds meer gratis diensten veranderen in betaalde diensten.
Geen ruimbagage en geen eten
Omdat veel van deze kostenposten onvermijdelijke kosten zijn is het lastig om echt te besparen. Natuurlijk, als je op een korte stedentrip gaat is het mogelijk om alleen met handbagage te reizen, zodat je geen ruimbagage hoeft te betalen. Verder kun je geld besparen door op het vliegveld niks meer te kopen en niet vooraf tegen betaling een stoel te reserveren. Echter is dit als je reist met een gezin bijvoorbeeld al snel een onmogelijk opgave, omdat je naast elkaar wil zitten (dus stoelreserveringen moet betalen) en vaak voor langere trips er ook niet onderuit komt om ruimbagage mee te nemen. Ook kun je bij een aantal maatschappijen voor kortingen sparen, maar dit levert eigenlijk alleen iets op als je vaak vliegt met dezelfde maatschappij.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

villadorina
villadorina2 mrt 2016 - 19:14

met easy jet - formaat en gewicht handbagage -lees klein koffertje- geheel volgens de eisenmaar een piepklein damestasje met daarin mobiel-portemonnee-shag en reispapieren - dat mocht ik niet om mijn nek laten hangenmet veel gedoe in het volle koffertje gepropt en met behulp medepassagier ook nog dicht gekregen - het begrip handbagage wel erg pesterig doorgevoerd

Vanschaik.bert@gmail.com
Vanschaik.bert@gmail.com29 feb 2016 - 10:50

GoedemorgenOp mijn ticket van Ryanair staat mijn tweede voornaam verkeerd genoteerd. Petra Catharine van Deutekom moet zijn Petra Caroline van Deutekom.Kan ik het gokken om het zo te laten. Ik vlieg naar Spanje. Anders ben ik 160 euro kwijt om dat te laten veranderen.Kunt U mij adviseren wat het beste is om te doen.Alvast mijn dank hiervoor!Petra van Deutekom

trijntje van der veen
trijntje van der veen28 feb 2016 - 15:07

Vliegmaatschappijen voeren een scherpe en harde concurrentieslag om te overleven. Dat doen ze ieder op een verschillende manier om zich te onderscheiden/goedkoper dan de concurrentie te lijken. Iedere kilogram die meegaat en waarvoor niet betaald wordt kost geld. Toch vind ik vliegen niet duur: kijk eens waar je in een paar uur tijd naartoe kunt! We vergeten wel eens hoe erg vliegverkeer ons milieu belast ten opzichte van andere manieren van vervoer. Alles heeft zijn prijs en in het verlengde hiervan mag een vliegreis best wat meer kosten dan nu. Dit komt de veiligheid van alle betrokkenen ook nog eens ten goede.

1 Reactie
samoeraai
samoeraai28 feb 2016 - 15:21

Het is een goed systeem om een deel van de kosten neer te leggen bij de klanten die van bepaalde diensten gebruik maken. Dat maakt het voor anderen, die dit niet doen, weer iets goedkoper.

wvenend
wvenend28 feb 2016 - 13:28

Dan ga je toch niet meer vliegen,zetten ze die toestellen maar aan de kant,naar Spanje kun je ook met de auto of de auto op de trein,kun je alles meenemen

harryromijn
harryromijn28 feb 2016 - 13:08

Wat een tendentieus bericht weer.Als vliegmij doe je het ook nooit goed in de ogen van dit soort consumentenprogramma's. Bied je een all-in pakket aan, zijn er zeurders die korting willen, want.. "ik gebruik toch geen toilet, maaltijd, drankjes, leesvoer of heb geen (grote) koffers...".     Weleens in zo'n cabinekofferetje, die al 2 kg + weegt, 5 kg bagage ingedaan? Is 'tie nog half leeg, dus of het nu 55 x 35 x 25 cm is of 55 x 40 x 25 cm.. komt nooit vol onder de 10 kg. Wees blij, dat niet iedereen de - instabiele- bovenkant van het bagagerek als bagagedump gebruikt, maar alle gewicht ind e buik van het vleigtuig moet. Weer klagen om het klagen dus.Bied je een pakket aan, waarin iedereen kan kiezen, en dus enkel betaalt voor wat je afneemt ( net als bij parkeren: per minuut of nog liever per seconde) , is het weer niet goed, want.. was vroeger toch "gratis" ?  Nee, gratis bestaat niet, enkel bij de Sint, Kerstman en Paashaas.Logisch, dat een vliegmij zo vroeg mogelijk wil weten wat het totaal gewicht gaat worden gezien brandstof = besparing en mogelijk extra vracht mee te nemen = extra inkomsten genereren.Vroeger.. in 1994, betaalde ik Hfl 2000 voor een retour ticket naar Bangkok, daarna lang € 800 en nu nog geen € 550, zelfs met Oekraïne Air af Zaventem € 358. Kan je nog niet voor gaan lopen. Gezien dat verschil is er ruimte zat voor een koffer van € 50 of zoiets. Dus niet altijd lopen zeuren, maar gewoon de totale kostprijs uitrekenen. Doe je in een restaurant toch ook. Of wilt u daar weer om de 3 dagen een buffet = onbeperkt laaien voor de Ollanders en liefst nog een zakje vol meesmokkelen voor morgen ?Bij schoenen loopt u toch ook niet te piepen over de (gratis) veters, nog ingevlochten ook ?

ronsas
ronsas28 feb 2016 - 12:54

Moest noodgedwongen onze reisdatum veranderen naar een maand eerder bij Transavia. Kan dat?? Ja, zei Transavia, kost Euro 50 per vlucht plus prijsverschil van het ticket..?? Onze alreeds geboekte en betaalde 2 tickets naar Spanje van Euro 260 werden omgezet tegen de volgende kosten: Euro 50 heen plus terug is Euro 100 x 2 wordt Euro 200 extra plus ticket prijsverschil van Euro 90 is Euro 290 voor het omboeken naar een maand eerder. Totaal aan kosten reisje Spanje Euro 550,-.......!!!!!! Heet deze maatschappij nou Transavia of TRANSMAFIA??

honza23
honza2328 feb 2016 - 11:31

ik mis bij het PDF-overzicht WizzAir, een zeer populaire low-cost die vanaf Eindhoven vliegt

Yoessoef
Yoessoef28 feb 2016 - 11:11

Wat een bizarre chaos. Hadden we de EU niet om hier één standaard voor af te spreken? Waarom doet de EU hier niks aan? Of anders de Nederlandse overheid?

mallejon
mallejon28 feb 2016 - 10:47

Heenreis! Sorry

mallejon
mallejon28 feb 2016 - 10:46

voor ons wordt dit beleid een groot probleem. Vroeger, vanwege zijn lengte, kreeg mijn man altijd op verzoek een plek bij de nooduitgang. Hij past nu eenmaal niet tussen de normale stoelen. Al sinds een paar jaar moeten we daarvoor betalen ( 15 euro per stoel per enkele reis) en sinds iedereen voor zijn stoel van voorkeur moet betalen kiezen mensen dan ook voor de luxe van extra beenruimte. Gevolg is dat wij geen enkele garantie meer hebben om met een vliegtuig mee te kunnen reizen. Immers, je kunt de stoelen pas reserveren enkele weken voor je reis terwijl je herrees vaak enkele maanden van tevoren boek. Een klacht daarover bij de maatschappij waar we het meest mee vliegen, Transavia, levert niets op.

hidkees
hidkees28 feb 2016 - 10:28

Met Ryanair ga ik sowieso niet. Denk aan de televisie-uitzendingen over de enorme stress waaronder de piloten moeten werken.
En betaal ook liever wat meer voor een goede service, zoals bij KLM, Singapore airlines e.d.

Josvanderwal
Josvanderwal28 feb 2016 - 9:41

Als reis via sunweb wordt geboekt kost een koffer maar €8,- bij transavia. Maar als je rechtstreeks boekt ineens €27,-

mackey
mackey27 feb 2016 - 20:28

Dit filmpje (in het Engels) hoort helemaal bij dit artikel, ik kan geen linkjes maken, dus waarschijnlijk even kopiëren en plakken :https://www.youtube.com/watch?v=HPyl2tOaKxM&feature=youtube_gdata_player