Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vleesfraudeur F. ook voor Nederlandse rechter

19-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
afvalvlees-930x520
De beruchte Nederlandse vleeshandelaar Jan F., die volgens Europol de leider is van een grote internationale bende vleesfraudeurs, moet op 1 november ook in Nederland voor de rechter verschijnen. De rechtbank in Breda wil dan een strafzaak tegen hem en zijn bedrijf Draap wegens valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie behandelen, maar of dat na zijn arrestatie in het buitenland nog gaat lukken is de vraag.
Europol wees Jan F. afgelopen weekeinde aan als het brein van een bende vleesfraudeurs. De Spaanse Guardia Civil kwam bij de Nederlander uit na onderzoek dat begon in 2013 rond een groot Europees paardenvleesschandaal. Paardenvlees werd destijds ontdekt in hamburgers en diepvriesmaaltijden met rundvlees op het etiket.
'Criminele organisatie'
De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed in 2013 onderzoek naar vleesfraude door Jan F. en zijn Cypriotische bedrijf Draap (het omgekeerde van 'paard'). Het onderzoek leverde volgens de officier van justitie genoeg bewijs op voor valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Ook een Bredase vleeshandel en zijn directeur worden aangeklaagd.
Draap en Jan F. ontkenden destijds de spil te zijn in het Europese paardenvleesschandaal. Hun advocaat reageert sindsdien niet meer op vragen.
De 67-jarige Jan F. werd in april gearresteerd in België en voor zover bekend zit hij vast in Spanje. Een woordvoerster van het Nederlandse OM bevestigt dat onzeker is of de Nederlandse strafzaak tegen hem kan doorgaan als de hoofdverdachte in het buitenland vastzit. Ze kon niet zeggen of er pogingen worden gedaan om Jan F. naar Nederland te halen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!