Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vlaamse premier wil Unie van de Noordzee

23-08-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zee
De Vlaamse premier Geert Bourgeois (N-VA) pleit voor de oprichting van een Unie van de Noordzee. Dat moet een samenwerkingsverband worden van alle landen rond de Noordzee. In eerste instantie denkt hij aan Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië, maar ook noordelijkere landen zoals Duitsland en Denemarken zijn welkom.
Brexit
Dat heeft Bourgeois maandag verklaard tijdens een bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende. Het idee is ontstaan door de aanstaande brexit. De premier hoopt dat gemeenschappelijke wetenschappelijke programma's rond onderzoek van de Noordzee tussen Groot-Brittannië en andere Noordzeelanden niet in het gedrang komen door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie.
Er bestaat al zo'n unie
Helemaal nieuw is het idee niet. Er bestaat al een unie rond de Middellandse Zee - de Union for the Mediterranean (UfM) - waarin EU samenwerkt met vijftien landen rond de Middellandse Zee die niet tot de EU behoren. Het gaat om Noord-Afrikaanse en Zuidoost-Europese landen en enkele partners in het Midden Oosten. De UfM werd al in 2008 in het leven geroepen. ANP

Meer over:

unie, eu, noordzee, landen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!