Kassa

Vitens: 'Drinkwater niet meer zo vanzelfsprekend'

  •  
23-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5147 keer bekeken
  •  
kraan wasbak keuken 1127

De leverzekerheid van drinkwater is in gevaar, waarschuwt directeur Jelle Hannema van Vitens in Trouw. De tien Nederlandse waterbedrijven hebben een plicht elk huis water te leveren. Vanwege klimaatverandering, economische groei en de bouw van miljoenen nieuwe woningen is dat niet meer zo vanzelfsprekend. 

Dit jaar heeft Vitens een paar drinkwateraanvragen aan bedrijven moeten weigeren in Overijssel en Gelderland, vertelt Hannema. "We komen in een situatie waarin we niet meer aan alle aanvragen voor drinkwater kunnen voldoen", voorspelt hij. 

Drinkwaterbedrijven hebben een leverplicht aan particulieren. Daarvoor kunnen, in geval van nood, reserves worden aangesproken. Voor levering aan bedrijven geldt dit niet.

Wet natuurbescherming

Doordat sommige vergunningen botsen met de Wet natuurbescherming, die elke activiteit verbiedt die kwetsbare soorten in problemen brengt, kunnen niet alle verleende vergunningen voor het winnen van drinkwater worden gebruikt.

Hannema roept gemeenten en provincies op sneller nieuwe vergunningen af te geven. Zo kan de capaciteit worden verhoogd.

Bron: ANP/Trouw

Meer over:

trouw, drinkwater, vitens
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Bassfreaq
Bassfreaq1 jun. 2022 - 8:33

Onze overheid sloopt heel de samenleving met haar idiote klimaat- en stikstofbeleid. Er worden daardoor ook al nauwelijks huizen gebouwd (hoezo miljoenen?). Dat stikstof'probleem' is helemaal van de gekke. Het is een man-made 'probleem', dat als levensgevaarlijk wordt voorgesteld en waarvoor 25 miljard € (!) over de balk wordt gegooid. Ja, die door de mens veroorzaakte zandverstuivingen zijn echt belangrijker dan ons drinkwater, onze boeren en een dak boven ons hoofd.

Loek Zopfi
Loek Zopfi30 mei 2022 - 13:23

Wow. Economische groei en miljoenen nieuwe huizen. Geweldig. Dan maar wat zuiniger met water...

Yvonne_909
Yvonne_90923 mei 2022 - 10:35

Stel maar een verbod in op het vullen van zwembaden en containers met tig liters schoon, zuiver, vers drinkwater. Het is toch bezopen hoeveel mensen dat doen en dat er aan alle kanten reclame voor gemaakt wordt om zwembaden of containers aan te schaffen. De boeren mogen hun land niet besproeien terwijl dat noodzakelijk is om voedsel te kunnen verbouwen. Een zwembad in de tuin is geen 1e levensbehoefte.

wim koelewijn
wim koelewijn23 mei 2022 - 9:51

de bouw van miljoenen nieuwe woningen ? is miljoenen niet een beetje overdreven ?? Is dit alvast een kreet om ons "voor te bereiden op gigantische prijsverhogingen ?"....

mjurgen
mjurgen23 mei 2022 - 9:45

Wat bedoelt Hannema nou? Sneller nieuwe vergunningen en daarmee in strijd met Wet natuurbeheer handelen? Hopelijk niet.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!