Kassa

Vitamine D verdwijnt uit basispakket: Blijkt goedkoop later duurkoop?

  •  
30-05-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
38428 keer bekeken
  •  

Het is goed voor de botten, je tanden, je spieren en je kunt het gewoon bij de drogist kopen. Meer dan vijf miljoen mensen gebruiken vitamine D. Volgens cijfers van het CBD (het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven, de koepel van Nederlandse drogisterijen) gingen in 2021 maar liefst voor 64 miljoen euro aan potten vitamine D over de toonbank. Maar anderhalf miljoen mensen hebben een hoge dosis nodig: die haal je niet bij de drogist, maar op recept bij de apotheek. Als het aan de minister ligt, moet deze groep mensen daar vanaf januari 2023 zelf voor gaan betalen. Vitamine D verdwijnt dan namelijk uit het basispakket.

Ons lichaam krijgt vitamine D binnen uit voedsel, maar vooral door zonlicht op de huid. Voor jonge kinderen tot 3 jaar, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Dit kun je dan gewoon bij de drogist kopen. 

Maar er zijn ook aandoeningen waarbij een arts een hoge dosis vitamine D op recept moet voorschrijven. Zoals bij botontkalking, diverse darmaandoeningen of na een maagverkleining. Er zijn op dit moment 1,5 miljoen mensen die vitamine D op recept krijgen. En 300.000 daarvan krijgen de extra vitamine D via een medicijnrol toegediend.

Het wordt vaak in combinatie met calcium voorgeschreven.

Zorginstituut: "Vitamine D kan uit het basispakket"

Het Zorginstituut heeft het Ministerie van VWS onlangs een advies gegeven waarin staat dat vitamine D-middelen uit het basispakket van de zorgverzekering kunnen worden gehaald. De argumentatie luidt dat "Bijna iedereen die vitamine D op recept krijgt, kan overstappen op vitaminen die te koop zijn bij onder meer de drogist."

Minister Kuipers van VWS volgt dit advies. In de Kamerbrief zegt hij dat "het geld dat hiermee bespaard wordt, beter kan worden besteed aan andere zorg die mensen niet zelf kunnen betalen."

Er wordt overigens wel een uitzondering gemaakt voor patiënten met cystic fibrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte) en mensen waarbij met bloedonderzoek een lage spiegel (bij mensen ouder dan 70) of hele lage spiegel (bij mensen jonger dan 70) is aangetoond. Mensen uit deze groepen krijgen vitamine D alsnog vanuit het basispakket vergoed.

Grote zorgen

Natasha Appelman-Dijkstra, internist-endocrinoloog en Hoofd Centrum voor Botkwaliteit bij het LUMC, is het niet eens met het advies. Dit heeft volgens haar namelijk grote consequenties voor alle mensen die calcium en vitamine D als combi gebruiken op recept:

"Het is een verkapte bezuiniging. Een aantal jaren geleden zijn de dagelijkse vitamine D- en losse kalktabletten uit het pakket gehaald, met grote financiële problemen voor patiënten als gevolg. We hebben toen ook al uitgelegd dat deze pillen voor meer ziektes belangrijk zijn. Voor mensen met bijvoorbeeld een niet-werkende bijschildklier is vitamine D als medicijn (net zoals kalk) essentieel. Door de vitamine D niet meer te vergoeden, zullen ook de combinatiepillen van kalk en vitamine D niet meer vergoed worden, en dat heeft grote consequenties".

Meerdere patiëntenverenigingen hebben hun bezwaren tegen het niet langer vergoeden van hoge doseringen vitamine D geuit bij het Zorginstituut. Ook de Osteoporose Vereniging maakt zich grote zorgen:

"Door dit advies verdwijnt er een belangrijk instrument uit de bewezen gereedschapskist van de behandeld arts. Voor osteoporose geldt daarbij dat alle beschikbare medicatie uitsluitend in combinatie met calcium en vitamine D is getest en goedgekeurd. Het voorschrijven door een arts en begeleiding door een apotheker is belangrijk omdat het therapietrouw bevordert en mensen met lage gezondheidsvaardigheden ondersteunt."

Apothekers

De apothekersorganisatie KNMP vindt dat dit advies niet strookt met de roep van het kabinet om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders.

Daarnaast ziet de KNMP juist negatieve gevolgen voor de therapietrouw. Dat kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg.

Voorzitter Aris Prins van de KNMP: "Wij weten vanuit de praktijk dat geneesmiddelen in de apotheek blijven liggen als mensen moet bijbetalen. Omdat ze dit niet kunnen of willen. Ook hebben we zorgen over mogelijke gevolgen van deze maatregel. Nu gaat het over vitamine D. Zijn laxeermiddelen – die vaak in combinatie met andere geneesmiddelen worden voorgeschreven – daarna aan de beurt? Dit is allemaal zeer onwenselijk."

Debat Tweede Kamer

Volgens het Zorginstituut is de mogelijke ingangsdatum vermoedelijk niet eerder dan 1 januari 2023; “Wanneer de minister ons advies overneemt, is er tot die tijd daarmee nog voldoende ruimte om voorlichting en uitleg te geven over de aanstaande maatregel en heeft het ministerie van VWS nog tijd en ruimte om ons advies te wegen en te bespreken”.

Op 9 juni is er een medicijn-debat in de Vaste Kamercommissie Zorg met minister Kuipers van VWS over geneesmiddelen en het basispakket.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (36)

Abdu
Abdu5 jun. 2022 - 7:45

De gekleurde mensen worden vaker toegang tot gelijke zorg gewijgerd, nu ook dit. Van nature zijn ze afhankelijk van dit soort medicijnen. Een advies uit praktijk aan gekleurde migranten: verzeker jezelf en je gezien voor wat je hier niet krijgt (ook) in je herkomstland, dat kost aanzienelijk minder dan de dure prijzen van medicijnen hier te moeten betalen. Dat geldt ook voor een tandartsverzekering!

Gerygrr
Gerygrr4 jun. 2022 - 13:00

Onbegrijpelijk advies van een minister, die de eed van Hippocrates heeft afgelegd. Bescherming tegen corona heeft ook te maken met vitamine D!

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 jun. 2022 - 14:30

Zo simpel ligt dat niet. Blootstelling aan zonlicht is ook nog steeds een goede en tevens de goedkoopste methode. https://www.wur.nl/nl/show/5-vragen-over-de-invloed-van-vitamine-D-op-corona.htm

Dehnus
Dehnus4 jun. 2022 - 10:20

Maar alle kwakzalverij blijft vergoed worden. Goed bezig Kuijper. Eerst lekker kinderkanker centra dicht gooien en nu dit. Nogal logisch dat rechts en extreem rechts je zo lief vinden. Arme mensen naaien en extre rechts de zin geven in zake Covid ben je heel goed in.

vogelhuis
vogelhuis2 jun. 2022 - 17:07

Als nu eens de 7,37 ter handstelling - en soms het dubbele voor de extra gebruiksaanwijzing- voor de apotheek eraf zal gaan en ook als de medicatie in een in een baksterrol zit, zijn de kosten per pilletje extra duur. De terhandstelling is soms duurder als het medicijn. Voor de Apotheker is het een dubbel verdienmodel en dat kan wel eens wat minder. Het is schandalig dat er door de apothekers zoveel in rekening gebracht wordt. Een oudere met een handicap met alleen een AOW zal er fysiek erop achteruit gaan, omdat ze medicatie vanwege de kosten moeten weigeren. De apothekers zitten ook aan de onderhandelingstafel en lobbyen ook, zo wordt het er niet goedkoper op.

Ton Voorn
Ton Voorn2 jun. 2022 - 11:47

De apothekersorganisatie KNMP vindt dat dit advies niet strookt met de roep van het kabinet om meer te investeren in preventiezorg en het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen Nederlanders. Daarnaast ziet de KNMP juist negatieve gevolgen voor de therapietrouw. Dat kan leiden tot een stijging van zorgkosten door extra fracturen, met extra beroep op revalidatie, (wijk-)verpleging en mantelzorg. Voorzitter Aris Prins van de KNMP: "Wij weten vanuit de praktijk dat geneesmiddelen in de apotheek blijven liggen als mensen moet bijbetalen. Omdat ze dit niet kunnen of willen. Ook hebben we zorgen over mogelijke gevolgen van deze maatregel. Nu gaat het over vitamine D. Zijn laxeermiddelen – die vaak in combinatie met andere geneesmiddelen worden voorgeschreven – daarna aan de beurt? Dit is allemaal zeer onwenselijk." Wis nu de deskundige? Een kamerlid, de VVD, Het CDA, groenlinks en PVDA??????

Inge48
Inge481 jun. 2022 - 21:54

Ik heb trage schildklier en heb 1x per week vitamine d ik zou het niet zelf kunnen betalen mijn zorgkosten zijn nu al hoog, komen ze ook niet in de aanvullende verzekering

hanny123v
hanny123v1 jun. 2022 - 20:03

En Minister Kuipers volgt dit advies met het argument dat het geld dat hiermee bespaard wordt beter besteed kan worden aan andere zorg? Wat dacht hij dan van alle injecties voor covid die nu vernietigd worden? Als deze wijs ingekocht zouden zijn hadden we nu een paar miljoen meer gehad. Maar ach. . ..dat was 'n misverstandje!

Antonie van den Hoff
Antonie van den Hoff1 jun. 2022 - 15:48

Laat ze niet de groep vergeten die elke dag Heparine moeten prikken. Na 2 jaar dagelijks gebruik kan dat ernstige osteoporose veroorzaken. Dagelijks innemen van Calcium pillen met Vitamine D toegevoegd is medische bittere noodzaak om botbreuken te voorkomen

skybird
skybird1 jun. 2022 - 15:42

Wat wordt er nu nog wel vergoed eigenlijk voor die torenhoge ziektekostenpremies die we betalen en dat even torenhoge eigen risico. Nog maar niet te praten over de eigen bijdragen voor veel medicijnen! Ik ben kankerpatiënt, heb ook nogeens de ziekte van Graves en heb een chronisch tekort aan vitamine D. Ik betaal me helemaal arm als chronisch patiënt. In het 1e kwart. van elk jaar ben ik al door mijn eigen risico heen en dan nog extra betalen bij een hoop medicijnen ook. De regering en die zorgverzekeraars zitten tegenwoordig op de stoel van de arts en die interesseren zich helemaal niet voor de patiënt. Zijn alleen maar bezig hoe ze de mensen nog meer en meer financieel kunnen uitbuiten. De zorg is alleen nog goed voor de rijkaards die zich wel alle medicijnen kunnen veroorloven. Jij wordt opgescheept met steeds goedkopere troep of het wordt niet meer vergoed. Werkelijk schandalig hoe we onder de VVD en D66 en CDA tot op het bot financieel worden uitgemolken. Gooi al die dure managers er maar eens uit die alleen maar bezig zijn met steeds meer papieren rotzooi te creëren voor de artsen en het verpleegk. personeel. Die komen niet eens meer aan de patiënt toe zoveel papier moeten ze bij alles invullen! In dit land hebben de pennenlikkers het altijd voor het zeggen en die weten helemaal niks van wat er onder het volk leeft en hoe alles werkt. Door hun miserabele beleid ook nog voor miljoenen in de vuilnisbak aan ongebruikte coronaspuiten, wat heeft dat allemaal niet gekost?

1 Reactie
Inge48
Inge481 jun. 2022 - 21:56

Februari was ik door m'n eigen risico is wat en dan alle bijkomende kosten

a.c.komijn
a.c.komijn1 jun. 2022 - 14:31

Ik geef ca. 100,- per maand uit aan supplementen om te kunnen slapen, en die worden ook niet vergoed en zijn niet aftrekbaar bd belasting. Na een hele lange zoektocht van meer dan 30 jaar is dit wel het enige dat helpt! In de reguliere geneeskunde hebben ze mij dat echter nooit kunnen vertellen. Daarom is het niet wetenschappelijk bewezen, maar ik slaap eindelijk weer na 33 jaar!!! Ik ben echt zó wanhopig geweest. Zelf weet ik nu ook de oorzaak, die zit in het microbioom, daar worden je rustgevende stofjes aangemaakt, maar bij mij dus niet (voldoende). Ik werk er ook al lang aan middels voeding en eet en leef gezond, wat ook steeds duurder wordt, maar of echt alles daarmee in balans komt?! Ik zit in de WAO wegens ernstige insomnia, en dat betekent bijstandsniveau. Dus waar moet ik het van betalen? Zolang mijn moeder nog leeft wil ze mij hierin ondersteunen, al gaat ze momenteel heel erg achteruit met haar altzheimer.

Mmamsie
Mmamsie1 jun. 2022 - 13:36

Na het overwinnen van kanker gebruik ik op advies van internist een combi vit.D en Calcium. Ziek zijn kost al zoveel en steeds minder medicatie en/ of hulpmiddelen worden vergoed. Ik word er moedeloos en wanhopig van. Ik vind het oneerlijk dat je tegenwoordig overal om moet strijden. Als hartpatiënt krijg ik klachten door al die stress. Bezuinig maar eens op andere dingen in de zorg..managers bijvoorbeeld. Drie dochters van mij werken in de zorg en ik heb daar diep respect voor. Maar ik huil om de strijd die je als patiënt soms moet voeren voor wat je nodig hebt. Groet, Agnes

andre vis
andre vis1 jun. 2022 - 12:33

Op doktersadvies en vanuit Ziekenhuis slik ik al jaren Cholecalciferol (vitamini D dus) en al die jaren betaal ik ook zelf deze medicatie. Dus of ik wordt door zorgverzekering of apotheek in de maling genomen? Vindt het een vreemde melding dat het uit de basis gaat, ik weet niet beter dus.

1 Reactie
Lili2
Lili22 jun. 2022 - 19:17

jij krijgt een lage dosering vitamine D, deze is al in 2019 uit het basispakket gehaald. een hoge dosering zelf kopen bij de etos drogist kost ongeveer 7-8 euro per jaar(als je niet een bekend merk brand gebruikt maar een eigen merk) en 80-90 p/jaar , aldus ZorgInstituutNederland. Maar het gaat erom dat toen de lage dosering uit het pakket ging, artsen over verzoek van patienten hogere doseringen gingen voorschrijven om het maar vergoed te krijgen. Dat zij dan zelf minder kosten hebben en het duurder maken voor de rest is dan kennelijk geen overweging. Met de huidige voornemen als resultaat. overigens, de vitaminen blijven in beperkte gevallen wel vergoed worden, maar ja klagen is leuker. Dus u heeft gelijk, er veranderd voor veel mensen niets, het is vooral beeldvorming

charon
charon1 jun. 2022 - 11:55

Waarom wordt Vitamine D (met uitsluiting van de zeer hoge doseringen) niet geleverd voor een heel jaar? Ik haal nu elk kwartaal 3 doosjes met 4 capsules op. Zou me kunnen voorstellen dat een drogist het mag leveren en dat dit in combinatie van een recept aftrekbaar is als zorgkostenaftrek. Hiervan profiteren dan alleen de mensen met lage inkomens die al veel zorgkosten zelf moeten betalen.

.aagje
.aagje1 jun. 2022 - 11:44

Ik slik calcium met vit D ivm botontkalking last van artrose enz. Ben altijd meer dan genoeg buiten/, Beweeg echt meer dan genoeg eet gezond altijd gedaan maar toch blijken dit extra nodig te hebben.Zou triest zijn als dit uit het basispakket ging . Het basispakket wordt meer en meer uitgekleed. De mensen uit de jaren 50 hebben flink het nakijken met deze manier van reageren. Wij waren / zijn niet op tijd voorbereid voor al deze onvoorziene veranderingen. Dat het 25 jaar terug een walhalla was dat geloof ik best maar dit is en word nog meer het andere uiterste

3 Reacties
Nuilert
Nuilert2 jun. 2022 - 14:33

De mensen die geboren zijn in de jaren 50 (babyboomers) hebben dit zelf veroorzaakt. Waarvoor dank. -een millennial met een fulltime baan die noodgedwongen op kamers woont

luci_1960
luci_19603 jun. 2022 - 11:29

Leg eens aan ons uit Nuilert met je babyboomers? Wat een denigrerende reactie.

Gerygrr
Gerygrr4 jun. 2022 - 13:06

Ach Nuilert, Zo’n babyboomer was ik vanaf 1974 full-time schooljuf niet in staat te huren of te kopen in Utrecht….. Pas na 8 jaar oud huisje gekocht. Belazerd en op de nullijn gezet door Lubbers en co. Geloof niet alles! En door te hoge hypotheeklasten ook nooit een auto bezeten trouwens!

Walter K
Walter K1 jun. 2022 - 11:05

Als osteoporose patiënt heb ik een hoge dosis van 800 eenheden per dag. Ik heb eens rondgekeken en nog nergens zulke pillen zien liggen bij de drogist. Maar ik ben het eens met de verschillende verenigingen, als het niet meer vergoed word en de mensen willen of kunnen het niet meer verkopen dan ik de bui ook al hangen. Is dit het gevolg van de blindemans aankopen van corona artikelen die vervolgens de vuilnisbak in gaan. Zonde van deze euro's die hier weer gekort worden.

hannowiersma@gmail.com
hannowiersma@gmail.com1 jun. 2022 - 10:58

Bij mij zitten uitzaaingen in de botten vanuit prostaatkanker en vandaar dat ik extra vitamine D krijg om alles een beetje onder controle te houden. Ik hoop dat de verzekering toch enige uitzonderingen zal goedkeuren voor patienten zoals ik.

kapoety
kapoety1 jun. 2022 - 10:35

ik wist niet dat vitamine D verkrijgbaar was via de zorgverzekering ,ik betaal deze vitamine d al jaren zelf. gr corrie van veen

1 Reactie
IreneVianello
IreneVianello1 jun. 2022 - 11:42

IK slik vitamine D met calcium, op dokters recept, in verband met mogelijke botontkalking door het medicijn Prednison. Dit is medisch noodzakelijk. Je staat ook onder controle bij de apotheek. Dit is totaal iets anders, dan dat je alleen vitamine D koopt bij de drogist.

warmenhj_97235
warmenhj_972351 jun. 2022 - 10:25

Het is van de gekke, dat een kabinet enerzijds voorstaat een gezondere samenleving na te willen streven en anderzijds, die kleine tikjes eruit haalt die juist voor de groep(-en) die het op doktersrecept nodig hebben weer een pas afsnijden. Het is geen luxe maar noodzaak. Zo ook de geestelijke gezondheid; als eigenaar van Holland Casino houden ze de gok wereld mede in stand om er dik geld aan te verdienen! Hoe hypocriet kan je zijn?

Ronald Schutten
Ronald Schutten31 mei 2022 - 15:23

Weg met die verzekeraars en zorgfonds instellen, alles vergoeden en premie naar draagkracht zonder plafond. Deze verzekeringen hebben door de achtereenvolgende kabinetten Rutte al genoeg verziekt.

wonderman
wonderman31 mei 2022 - 15:05

ik schaam me diep voor dit land je moet tegenwoordig voor alles gaan betalen ze gooien er elk jaar wel wat uit het basispakket een zorg verzekering is al niet te betalen ik heb allen een basis pakket een ben al bijna 130 euro. het is voor mij niet zo erg mijn ouders springen af en toe bij ik heb ook een laag inkomen maar als ik dan lees dat mensen die vitamine d echt dagelijks nodig hebben en het niet kunnen betalen omdat ze niet veel hebben en het niet vergoed meer krijgen dan schaam ik me echt voor nederland wij zijn een rijk land maar het kabinet geeft het uit aan verkeerde of onnodige dingen ze helpen heel veel mensen naar de klote met hun beleid voor tijd dat ze opstappen

Dave lubeck
Dave lubeck31 mei 2022 - 7:40

Wordt tijd dat al die Zorgverzekeraars verdwijnen en dat de Overheid het gewoon weer overneemt . Ben je van al dat gezeur af . Net als vroeger !!

2 Reacties
IreneVianello
IreneVianello1 jun. 2022 - 11:48

De OVERHEID is de baas van de Basis Zorgverzekering. De aanvullende verzekering, daarvan is de eigenaar, de Zorgverzekering, zoals bijvoorbeeld DSW). De Overheid bepaalt wat voor voorzieningen er in de Basis Verzekering ingaan en bepaalt wat de voorzieningen die uit de Basisverzekering gaan. Dan is volgens mij toch de Overheid de baas van de Basisverzekering, die door ons, het volk wordt. De Overheid bepaalt ook ieder jaar of de premie van de Basisverzekering omhoog gaat.

IreneVianello
IreneVianello1 jun. 2022 - 11:49

De overheid is de baas van de basisverzekering!

ShortyXL
ShortyXL30 mei 2022 - 20:16

Vandaag heb ik toch wel met verbazing naar dit onderwerp gekeken. Vitamine D wordt volgend jaar (mogelijk) niet vergoedt. Voor de mensen die vanwege een chronische ziekte dit moeten hebben, is dit heel vervelend. Dit wordt als een "drama" behandeld en vele mensen zullen denken "oh wat erg en dit krijgen we ook al niet meer vergoedt". In Nederland kunnen alle mensen die een chronische aandoening hebben en (voorgeschreven) medicijnen gebruiken, opgeven via de belastingaangifte, onder het onderdeel Uitgaven - Zorgkosten - Medicijnen op doktersvoorschrift. Je dient dan wel de rekeningen van de Apotheek te bewaren, zodat je kan aantonen dat je daadwerkelijk deze kosten hebt gemaakt. Op deze manier kan je toch een compensatie ontvangen. Voor de mensen die structureel zorgkosten maken vanwege hun chronische ziekte en/of handicap, loont het zeker de moeite om daar eens naar te gaan kijken. Het programma Kassa had dit ook kunnen weten. Echt research is hier niet voor nodig. De informatie is gewoon te vinden via de belastingdienst. Ook een paar zoektermen via Google, was genoeg geweest. Kassa had deze informatie ook mee moeten nemen in zijn programma, alleen al voor de volledigheid van het verhaal. Wellicht dat dit (bewust) niet gedaan is, omdat dan de lading minder dramatisch overkomt. Jammer … dit is ook niet goed voor de betrouwbaarheid van het programma.

4 Reacties
JannyBoe
JannyBoe31 mei 2022 - 4:58

Dat opgeven op de Aangifte Inkomstenbelasting had inderdaad wel aan de orde mogen komen inderdaad. Ook met de aantekening dat er wel sprake is van een drempel voor aftrek. De suggestie dat de redactie van Kassa iets expres weggelaten heeft is nergens op gebaseerd. Als u dat soort aantijgingen doet is het netjes om eerst even te informeren bij de redactie hoe het precies zit.

Ronald Schutten
Ronald Schutten31 mei 2022 - 15:23

Als je arm bent betaal je niet genoeg belasting om dat te kunnen aftrekken. Wordt vaak vergeten.

tijger1
tijger11 jun. 2022 - 10:11

Als je arm bent, dus heel weinig of geen belasting betaalt, krijg je via die aftrekpost door middel van de Tsz geld terug.

SAM276
SAM2761 jun. 2022 - 12:08

@ShortyXL @tijger1 Klinkt heel leuk. Voor mensen met een hoog inkomen......... Zoals gebruikelijk worden de klappen weer opgevangen door de mensen met een laag middeninkomen. Niks tegemoetkoming, weinig inkomen, dus een laag belastingpercentage om eea van af te trekken.

Apma
Apma30 mei 2022 - 18:54

Zo’n apotheker zou nog het liefst kraanwater via de apotheek willen verkopen. Dan kunnen ze goed uitleggen hoe je dat moet innemen en dan weet de wijkverpleging dat ook. Schaamteloos om deze dozenschuiver een podium te geven.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!